Părinții care au fete sunt mai predispuși să divorțeze, mai ales atunci când acestea ajung la vârsta adolescenței.
Unul dintre principalele motive ar fi relația tensionată dintre părinți și fiice în această etapă delicată care începe în jurul vârstei de 12 ani. Un detaliu interesant este acela că riscul se diminuează serios în cazul taților care au surori.
Cercetări anterioare au analizat legătura dintre situația de cuplu și genul copilului, însă zona a fost tot timpul una provocatoare. Datele colectate în urma studiilor din Olanda și comparate cu cele din alte teritorii - precum SUA - au permis realizarea unor cercetări mai extinse, ajungând până la corelarea genului copilului cu o perioadă în timp la care părinții riscă să se despartă.
Așadar, până la vârsta de 12 ani nu există diferențe între gradul de risc de divorț al părinților care au fete, comparativ cu cei care au băieți. Ulterior, însă, între 13 și 18 ani, părinții care au fete tind să ajungă mai des la divorț - 11,3%, comparativ cu 10,7%.
Riscul maxim se înregistrează în perioada în care copilul are 15 ani, cu aproape 10% mai mare decât în cazul cuplurilor cu băieți. Chiar dacă nu a fost stabilită o legătură cauzală clară, motivul principal ar putea fi relațiile distante pe care tinerele le au cu părinții lor, care derivă probabil din diferențe de atitudine cauzate de rolurile de gen.
De exemplu, părinții care au fiice se confruntă mai des cu neînțelegeri generate de modul în care ar trebui să le crească și sunt mai puțin mulțumiți de relațiile lor de familie.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: