Trupul uman conține o comunitate complexă de trilioane de microorganisme care sunt importante pentru sănătatea noastră în timp ce suntem în viață.
Aceste particule microbiene ne ajută să digerăm alimentele, să producem vitamine esențiale, ne protejează de infecții și îndeplinesc multe alte funcții critice.
La rândul lor, microbii, care sunt concentrați în cea mai mare parte în intestin, ajung să trăiască într-un mediu relativ stabil, cald, cu o aprovizionare constantă de hrană.
Dar ce se întâmplă cu aceștia după ce murim?
Am putea presupune că microbii mor odată cu noi și că, odată ce corpul se descompune și microbii sunt aruncați într-un mediu exterior, ei nu vor supraviețui în lumea reală.
În studiul recent publicat și citat de Science Alert, echipa de cercetare prezintă dovezi conform cărora nu numai că microbii continuă să trăiască după ce murim, ci joacă de fapt un rol important în „reciclarea” corpului tău, astfel încât o nouă viață să poată înflori.
Când mori, inima ta încetează să mai pompeze sângele care a transportat oxigen în tot corpul. Celulele lipsite de oxigen încep să se descompună într-un proces numit autoliză.
Enzimele din acele celule – care în mod normal digeră carbohidrații, proteinele și grăsimile pentru energie sau creștere într-un mod controlat – încep să lucreze asupra membranelor, proteinelor, ADN-ului și altor componente care alcătuiesc celulele.
Produsele acestei defalcări celulare reprezintă o hrană excelentă pentru bacteriile simbiotice și, fără sistemul imunitar să le țină sub control și fără aprovizionare constantă cu alimente din sistemul tău digestiv, ele apelează la această nouă sursă de nutriție.
Bacteriile intestinale, în special o clasă de microbi numită Clostridia, se răspândesc prin organe și „digeră” corpul din interior spre exterior într-un proces numit putrefacție. Fără oxigen în interiorul corpului, bacteriile anaerobe se bazează pe procese producătoare de energie care nu necesită oxigen, cum ar fi fermentația.
Din punct de vedere evolutiv, are sens ca microbii aceștia să fi evoluat pentru a se adapta la un corp în descompunere. Profitând de carbonul și nutrienții din corp, ei se înmulțesc. O populație mai mare înseamnă o probabilitate mai mare ca cel puțin câțiva să supraviețuiască în mediul mai dur și să identifice cu succes o nouă gazdă.
Faptul că propriii noștri microbi joacă un rol important în tot acest ciclu poate fi privit și ca o modalitate - microscopică, ce-i drept, de supraviețuire dincolo de moarte.