Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie dupa mai multe sturii efectuate la fata locului, in ciuda nivelului destul de ridicat al radiatiilor.

La aproape 30 de ani de la catastrofa nucleara de la Cernobil, locul aflat la granita dintre Ucraina si Belarus suscita interesul oamenilor de stiinta chiar si cu riscul iradierilor. Un nou studiu realizat de un consiliu spaniol de cercetare arata ca pasarile din zona centralei s-au adaptat ratiatiilor reusind sa traiasca mult chiar si in asemenea conditii.

Nu mai putin de 152 de pasari din 16 specii diferite au fost studiate de spaniolii condusi de doctorul Ismael Galvan, toate luate din zona interzisa, zona apropiata fostei centrale nucleare. Multe dintre pasarile studiate au aratat un nivel ridicat al antioxidantilor si o distrugere a AND-ului destul de scazuta.

Cercetarile anterioare au aratat ca animalele din Cernobil aveau un nivel al antioxidantilor foarte scazut ceea ce duce la distrugerea tesuturilor. Cercetarile efectuate de spanioli vor ajuta si la intelegerea adaptarii speciilor din zona Fukushima, centrala nucleara de acolo fiind avariata serios in urma unui cutremur.
 

Share articol: