Un eveniment astronomic rar se va produce pe 31 ianuarie, cand o eclipsa lunara totala va coincide cu Luna "albastra".
In acea noapte, satelitul natural al Pamantului se va afla pe orbita sa la cea mai mica distanta fata de Terra si va determina aparitia unui fenomen denumit de astronomi "Super Luna albastra sangerie".
"Vom putea sa vedem, in timpul eclipsei, reflexiile pe suprafata lunara ale tuturor rasariturilor si apusurilor de Soare de pe Terra", a explicat Sarah Noble, cercetatoare la NASA.
Acest fenomen rezulta dintr-o "aliniere rara a acestor trei cicluri astronomice", a subliniat Jason Aufdenberg, profesor de astronomie la Universitatea de aeronautica Embry-Riddle din Florida.
Expresia "Luna albastra" desemneaza cea de-a doua Luna plina de pe parcursul unei luni calendaristice, un fenomen ce are loc, in medie, la fiecare doi ani si jumatate.
Eclipsa lunara se va produce la doar 27 de ore dupa ce Luna isi va fi atins punctul ei orbital cel mai apropiat in raport cu Terra, denumit perigeu, producand o "Super Luna", au explicat astronomii americani.
Luna se afla la o distanta medie de 384.400 de kilometri fata de Terra si va fi pe 31 ianuarie la 359.000 de kilometri departare de planeta noastra, foarte aproape de perigeu (356.410 kilometri). La apogeu, orbita lunara atinge 406.000 de kilometri.
"Avem multe Super Luni si eclipse lunare, insa aceste doua fenomene nu coincid prea des cu o Luna albastra", a precizat Jason Aufdenberg.
Un eveniment similar s-a petrecut pentru ultima data pe 30 decembrie 1982 si a fost vizibil din Europa, Africa si vestul Asiei.
Luna sangerie
In America de Nord, acest fenomen a fost vizibil ultima data in urma cu 152 de ani, pe 31 martie 1866. inainte de acea data, fenomenul se mai produsese pe 31 mai 1341, potrivit inregistrarilor istorice.
O astfel de eclipsa - cand Luna trece in conul de umbra produs de Terra - este de asemenea denumita "Luna sangerie" deoarece astrul nu devine complet negru, pentru ca o parte din lumina Soarelui, reflectata de atmosfera terestra, atinge indirect suprafata lunara.
Unele dintre razele solare sunt de asemenea reflectate, fapt ce produce o reflexie rosiatica pe Luna. Acest fenomen se produce atunci Luna se afla la perigeul ei orbital.
Cand se afla la extremele sale orbitale, Luna plina poate sa apara cu 14% mai mare si cu 30% mai stralucitoare la perigeu in comparatie cu situatiile in care se afla la apogeu.
"Super Luna albastra sangerie" va putea fi observata pe 31 ianuarie doar in Asia, Oceanul Pacific, Rusia, vestul Americii de Nord si partial in estul american.
Urmatoarea "Super Luna albastra sangerie" se va produce pe 31 ianuarie 2037.
Sursa: Agerpres