Aceste vietati ar avea o structura chimica ce e complet diferita de a noastra.

De ce lucesc deserturile Atacama (Chile) si Mojave (California)? Este o intrebare la care oamenii de stiinta inca nu au gasit raspunsuri convingatoare.

Transformarile chimice prin care mediul a trecut timp de mii de ani ar fi provocat aceste fenomene, sustin unii geologi. Carol Cleand, profesor la Universitatea din Colorado are insa o alta teorie. E

l considera ca luciul desertului ar putea fi o dovada a existentei unei lumi neexplorate. Carol Cleand descrie o dimensiune eterica, ivizibila din punct de vedere biologic, compusa dintr-o “biosfera intunecata”.

“Pe Pamant este posibil sa traim alaturi de vietati microbiologice, care au o structura chimica complet diferita de a noastra, de cea pe care o cunoastem”, a explicat Cleand, pentru publicatia The Guardian, citat de stirileprotv.ro. O biosfera paralela cu cea pe care o cunoastem ar putea fi mai mult decat o simpla curiozitate stiintifica, considera oamenii de stiinta. Existenta ei ar creste rapid asteptarile noastre de a gasi viata in Univers.

“Daca viata pe Pamant s-a nascut de mai multe ori, practic putem fi siguri ca universul este plin de viata”, a completat Paul Davies, de la Universitatea de stat din Arizona. Stiinta a facut progrese impresionante in ultimii ani in misiunea de a explora Universul. Cu toate acestea, avem putine sanse sa descoperim forme extraterestre, considera unii specialisti, iar asta pentru ca am scapat din vedere existenta “vietatilor intunecate”.

“Cautam viata pe Marte si nu stim ce este pe Pamant”, a declarat biologul Craig Venter. Pe de alta parte, ideea unei “biosfere intunecate” este de asemenea controversata si contestata de alti oameni de stiinta.

“Eu cred ca e improbabil ca dupa 300 de ani de microbiologie nu am fi detectat asemenea organisme, cu toate ca ar trebui sa aiba compozitii chimice diferite fata de cele pe care le cunoastem in prezent”, este de parere Charles Cockell, de la Centrul pentru Astrobiologie din Marea Britanie. Desi "biosfera intunecata" este o teorie nelamurita, aceasta trebuie rezolvata, este de parere un alt cercetator, care vine si cu o solutie.

“Daca vrei un indiciu, poti numara cantitatea de carbon emisa de catre fiintele vii – vaci, oi, iarba, plante, paduri si toate bacteriile de pe planeta. Cand faci asta, descoperi faptul ca exista o discrepanta de 5% atunci cand compari cantitatea elberata din biosfera fata de cea din atmosfera ”, a adaugat Dimitar Sasselov, profesor la Harvard.

Alti oameni de stiinta sugereaza o alta abordare. Ei analizeaza cele mai ostile locuri de pe Pamant, unde au descoperit bacterii obisnuite, dar foarte putine. Cercetatorii considera ca aceste climate sunt prea ostile pentru a sustine ecosistemele obisnuite, dar ar putea sustine vietati misterioase.

Share articol: