Toate undele gravitaționale care traversează Universul determină un „sunet de fundal” pe care astronomii se pare că l-au auzit recent pentru prima dată. 

Acest sunet ar putea fi definit ca fiind compus din toate zgomotele pe care le-au generat evenimentele importante din istoria Universului, un element care ar putea avea o valoare neprețuită pentru înțelegerea oamenilor asupra spațiului cosmic, dar care este incredibil de greu de detectat.

„Este absolut extraordinar să sesizăm un semnal atât de puternic pe baza acestor date”, a declarat astrofizicianul Joseph Simon, de la Universitatea din Colorado Boulder. „Totuși, este necesară o înțelegere atentă a acestui zgomot, fapt care ne pune într-o postură interesantă din care putem să eliminăm cu certitudine unele surse de bruiaj. Totuși, nu putem spune cu siguranță în acest moment că semnalul este generat de undele gravitaționale”, a mai explicat acesta.

Oricum ar fi, comunitatea științifică este foarte entuziasmată, iar echipele internaționale lucrează intens la analiza datelor. Semnalul a fost catalogat de mai multe grupuri de cercetare ca fiind unul real, care ar putea deschide noi drumuri și ar putea chiar să ne înfățișeze fenomene astrofizice nemaivăzute.

Acesta vine în urma observațiilor unui tip de stea numită stea neutronică pulsar, care emană unde radio din zona polilor, rotindu-se cu viteze amețitoare de nivelul milisecundelor. Fiecare emisie de radiații este sincronizată perfect, ceea ce face din aceste stele unele dintre cele mai utile astre din Univers. Intervalele dintre pulsații pot fi utilizate pentru studierea mediului interstelar și a gravitației.

„Semnalul generat de undele gravitaționale se întinde și se dilată în spațiu și timp între steaua neutronică pulsar și Pământ, determinând astfel o penetrare distinctă a undelor care nu ar fi posibilă dacă nu ar exista valul gravitațional”, au mai explicat specialiștii.

Astfel, nu există alte corpuri cerești care ar putea produce acest semnal. Mai departe, aceste evoluții ale astronomiei ar putea duce chiar la detectarea unor unde gravitaționale care s-au produs imediat după Big Bang, reușind să descoperim o perspectivă unică asupra universului timpuriu.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: