Deseurile radioactive ale unei baze militare nucleare din timpul Razboiului Rece ameninta sa polueze grav zona arctica.
In anul 1959, in plin Razboi Rece, autoritatile americane au pus bazele unui centru militar secret, chiar sub calota de gheata din Groenlanda. Baza subterana era menita sa protejeze SUA in cazul unui atac nuclear declansat de sovietici. Aici au fost ascunse peste 600 de rachete balistice, care puteau fi folosite oricand in caz de razboi, iar un reactor nuclear alimenta cu energie baza secreta, scrie Science Alert.
Obiectivul militar, numit Cam Century, unde lucrau pe atunci sute de militari, a fost abandonat in anul 1967, iar in urma au ramas foarte multe deseuri, inclusiv unele radioactive, ingropate sub calota groasa de gheata.
Acum, din cauza incalzirii globale, calota devine tot mai subtire, iar materialele periculoase, despre care militarii americani sperau sa ramana inghetate pentru totdeauna, ameninta sa iasa la lumina.
In curand, avand in vedere cat de repede incepe sa se topeasca gheata arctica in ultimii ani, aceste deseuri vor fi complet expuse. Acest lucru se poate intampla peste aproximativ 88 de ani, avertizeaza James White, climatolog la Universitatea din Colorado, care a realizat un studiu in acest sens.
Astfel, toate aceste deseuri radioactive si apa contaminata ameninta serios mediul inconjurator. Din pacate, nu este clar cine trebuie sa rezolve problema - Statele Unite, care au organizat baza militara, sau Danemarca, tara care controleaza acum Groenlanda?