Cercetatorii avertizeaza asupra efectelor devastatoare care vor urma, daca autoritatile nu iau masuri.
Peste 15.000 de oameni de stiinta din intreaga lume au semnat in mod simbolic o scrisoare deschisa adresata intregii omeniri. Gestul lor este o continuare a unei scrisori semnate in anul 1992, de numai 1.700 de cercetatori.
Savantii avertizeaza ca de data aceasta riscurile pentru omenire sunt mult mai mari ca in urma cu 25 de ani, scrie The Independent.
Practic, daca autoritatile nu vor lua rapid masurile necesare, omenirea se confrunta cu un risc existential. Cauzele sunt numeroase: consumarea resurselor limitate ale planetei din cauza suprapopularii, dar si poluarea si incalzirea globala.
Astfel, in lipsa unor masuri radicale, oamenii vor avea de suferit foarte mult, iar biodiversitatea planetei va fi grav afectata, pentru ca multe specii vor disparea.
Singurul risc care s-a ameliorat de la prima scrisoare este gaura din stratul de ozon, care s-a redus in dimeniuni. In rest, pericolele au crescut.
Modul in care stratul de ozon s-a redresat, in urma interzicerii substantelor care il distrugeau, demonstreaza ca exista o speranta si solutii, daca autoritatile se mobilizeaza.
Insa masurile trebuie luate rapid, altfel "va fi prea tarziu sa mai schimbam cursul evenimentelor si nu vom mai avea timp", avertizeaza expertii.
Printre catastrofele mentionate in scrisoare, care vor urma in lipsa actiunilor necesare, se numara incalzirea climei, disparitia unor specii, lipsa de acces la apa potabila, defrisarile masive.
Printre masurile cerute de oamenii de stiinta se numara limitatea cresterii populatiei la nivel global, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si folosirea de surse alternative de energie.
Cercetatorii care au semnat scrisoarea sunt coordonati de ecologistul american William Ripple, de la Universitatea de Stat Oregon.
Scrisoarea deschisa este semnata de 15.364 de cercetatori din 184 de tari.