Un efort ambițios, primul de acest fel, de estimare a numărului de specii diferite de copaci care există pe Pământ sugerează că planeta noastră este plină de mii de tipuri de arbori care încă nu au fost descoperiți.
Efortul uriaș de cercetare internațională - care implică munca a peste 100 de oameni de știință - estimează că există în total aproximativ 73.000 de specii de copaci pe Pământ, însă până în prezent omenirea a documentat doar aproximativ 64.000 dintre acestea.
Restul, spun cercetătorii, echivalează cu aproximativ 9.200 de specii de copaci nedescoperite care până acum nu au ajuns în atenția comunității științifice.
„Am combinat seturi de date individuale într-un singur set de date globale masive despre arborii de pe Terra", spune ecologistul Jingjing Liang de la Universitatea Purdue. „Fiecare set provine de la cineva care merge într-o zonă forestieră și măsoară fiecare copac în parte - colectând informații despre speciile de arbori, dimensiuni și alte caracteristici. Numărarea speciilor de arbori la nivel mondial este ca un puzzle cu piese răspândite în toată lumea."
În acest caz, puzzle-ul a constat în combinarea a două seturi vaste de date despre arbori - unul aparținând Inițiativei globale pentru biodiversitate forestieră, al cărei coordonator este Liang, și o altă bază de date numită TreeChange.
Proiectul de punere în comun a datelor, care combină catalogarea arborilor de la sol pe parcursul mai multor ani, a compilat un set de date privind prezența globală a speciilor de arbori, iar cu ajutorul unor ajustări statistice care țin cont de bogăția comparativă a biomurilor din diferite regiuni, cercetătorii au dedus că există probabil aproximativ 9.200 de specii de arbori care nu au fost încă descoperite, deși recunosc pe deplin că aceasta este o estimare bazată pe date incomplete, inclusiv în zonele în care cartografierea și analiza speciilor de arbori este limitată.
Cu toate acestea, analiza oferă noi informații importante despre distribuția și prezența arborilor în întreaga lume. „Estimările noastre la scară continentală arată că aproximativ 43% din toate speciile de arbori de pe Pământ se găsesc în America de Sud, urmată de Eurasia (22%), Africa (16%), America de Nord (15%) și Oceania (11%)", scriu cercetătorii în noul lor studiu. „Mai multe specii nedescoperite apar probabil în America de Sud decât pe orice alt continent".
Se crede că speciile din America de Sud care nu au fost încă descoperite constituie aproximativ 40 la sută din toate speciile nedescoperite. America de Sud conține, de asemenea, cel mai mare număr de specii rare (aproximativ 8.200 de specii), precum și cel mai mare procent (49%) de specii endemice care nu se găsesc pe alte continente.
„Dincolo de cele 27.000 de specii de arbori cunoscute în America de Sud, s-ar putea să mai existe încă 4.000 de specii care urmează să fie descoperite acolo", spune ecologistul forestier Peter Reich de la Universitatea din Michigan. „Acest lucru face ca procesul de conservare a pădurilor să fie o prioritate absolută în America de Sud, mai ales având în vedere actuala criză a pădurilor tropicale cauzată de defrișări, incendii și schimbări climatice."
În ultimii ani, această criză a devenit dureros de clară, iar cercetătorii spun că este imperativ să identificăm cât mai curând posibil adevărata diversitate a vieții arboricole, pentru a putea proteja mai bine aceste specii amenințate de schimbările care le pun în pericol.
„Acest nou set de date globale reprezintă o piesă importantă din puzzle-ul ecologiei și al biodiversității", spune cercetătorul în domeniul forestier Andy Marshall de la Universitatea Sunshine Coast din Australia. „Cu cât informațiile sunt mai bune, cu atât mai bine putem informa autoritățile naționale și internaționale privind prioritățile de conservare și obiectivele și gestionarea biodiversității - putând salva, în acest proces, specii de arbori pe cale de dispariție."
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: