Omenirea pierde încet privilegiul de a admira cerul nopții, iar astronomii au inventat chiar și un nou termen pentru a descrie durerea asociată cu această pierdere: „noctalgia", care înseamnă, în traducere literară, „durerea cerului".

Cea mai mare parte a poluării luminoase provine din surse de la sol. Ne iluminăm clădirile de birouri, străzile, parcările și casele. Desigur, o parte din acest iluminat este necesară pentru siguranță și securitate, dar o mare parte din el rămâne făă sens.

În mod ironic, trecerea la iluminatul eficient cu LED-uri agravează adesea problema. Deoarece aceste tipuri de lumini sunt atât de puțin costisitoare pentru funcționare și durează atât de mult, multe autorități și mulți planificatori urbani presupun pur și simplu că luminile pot fi lăsate aprinse toată noaptea, fără a lua în considerare costurile sau înlocuirea lor.

Doar în cele mai îndepărtate deșerturi, zone sălbatice și oceane puteți găsi un cer la fel de întunecat precum cel pe care l-au admirat strămoșii noștri. Abundența de sateliți determină creșterea luminozității generale a cerului pe tot globul. Unii cercetători au estimat că, în medie, cerul nostru nocturn cel mai întunecat, situat în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii, este cu 10% mai luminos decât era în urmă cu o jumătate de secol, iar problema nu face decât să se agraveze.

Luminarea inevitabilă a cerului nopții are mai multe efecte tangibile și culturale. Culturile din întreaga lume și de-a lungul istoriei au folosit cerul ca o trambulină pentru imaginație, pictând eroi, monștri și mituri în constelații.În zilele noastre, locuitorii orașelor sunt norocoși să vadă chiar și cele mai strălucitoare stele de pe cer, ca să nu mai vorbim de cea mai slabă schiță a unei constelații familiare.

Având în vedere efectele nocive ale poluării luminoase, o pereche de astronomi a inventat un nou termen pentru a ajuta la concentrarea eforturilor de combatere a acesteia. Termenul lor, așa cum a fost raportat într-o scurtă lucrare și într-o scrisoare adresată revistei Science, este „noctalgia". În general, acesta înseamnă „suferința cerului" și surprinde durerea colectivă pe care o resimțim pe măsură ce continuăm să „pierdem” cerul nopții.

Din fericire, există o modalitate de a aborda noctalgia, la fel cum există modalități de a combate schimbările climatice. În întreaga lume s-au depus eforturi pentru a crea „zone” de cer întunecat, în care comunitățile din jur se angajează să nu mai intervină cu noi extinderi ale poluării luminoase. Cu toate acestea, aceste zone se află de obicei în regiuni extrem de îndepărtate și inaccesibile ale globului, astfel încât alte eforturi s-au concentrat pe colaborarea cu liderii comunităților și ai întreprinderilor pentru a instala un sistem de iluminat nocturn, cum ar fi dispozitive care se închid automat sau sunt îndreptate doar spre sol (sau pur și simplu nu sunt folosite deloc).

Combaterea poluării cauzate de sateliți este o altă problemă, deoarece va fi nevoie de cooperare internațională și de presiuni asupra companiilor precum SpaceX pentru a fi mai „blânzi” cu cerul pe care îl umplu cu echipamente.

__________________________________________________________________________________________________

 

Share articol: