Placa tectonică gigantică localizată sub Oceanul Indian se va rupe în două părți, arată un nou studiu.
Cunoscută sub numele de placa tectonică India-Australia-Capricorn, aceasta se desprinde în două bucăți care se îndepărtează anual cu 1,7 milimetri. Cu alte cuvinte, pentru oameni va dura, literalmente, o veșnicie până când placa tectonică se va rupe, efectiv, în două: peste un milion de ani, cele două părți se vor afla la 1,7 kilometri distanță una de cealaltă.
„Nu este o structură care se deplasează rapid, dar este o evoluție semnificativă, comparativ cu celelalte limite descrise în timp de planeta noastră”, a declarat Aurélie Coudurier-Curveur, cercetătoare la Institutul de Fizica Pământului din Paris.
Două mari indicii i-au condus pe cercetători la această descoperire: două cutremure subacvatice puternice cu epicentrul într-o zonă destul de bizară a Oceanului Indian. Unul dintre ele a avut loc pe 11 aprilie 2012, a fost evaluat la magnitudinea de 8,6 grade și a fost resimțit serios în apropiere de Indonezia, iar lucrul care i-a pus pe gânduri pe cercetători a fost că el nu a apărut în locurile comune de coliziune dintre două plăci tectonice, ci chiar în mijlocul uneia dintre ele.
„Este ca un puzzle. Nu vorbim despre o placă uniformă, ci, practic, despre trei plăci tectonice distincte care sunt legate între ele, mai mult sau mai puțin, și care se deplasează”, a mai spus Coudurier-Curveur pentru Live Science.
Cercetătorii sunt de părere că aceste „fisuri pasive” s-au format nu din cauza cutremurelor, ci mai degrabă acolo unde magma a pătruns către platoul oceanic și a interacționat cu linia de curbură a Pământului, producând o sedimentare neuniformă.
Pentru că placa India-Australia-Capricorn se deplasează atât de încet, va dura zeci de milioane de ani până când scindarea va fi completă. Studiul a fost publicat inițial în revista Geophysical Research Letters.
______________________________________________________________________________________________
Urmărește emisiunile preferate pe protvplus.ro: