Astronomii de la NASA incearca sa gaseasca o explicatie pentru o planeta descoperita recent, care, potrivit legilor cunoscute de ei pana acum, nu ar fi trebuit sa existe.
Telescopul Hubble a observat recent existenta unei planete in curs de formare, aflata la o distanta foarte mare de steaua ei, TW Hydrae.
Aceasta planeta se afla la 7,5 miliarde de mile departe de stea, adica de doua ori distanta dintre Pluto si Soarele nostru.
Pana acum, astronomii stiau ca este imposibil ca o planeta sa se formeze la o distanta atat de mare de steaua ei.
Planetele se formeaza din norul de praf, resturi si gaze care inconjoara o stea, scrie stirileprotv.ro, citand Daily Mail.
TW Hydrae este o stea incadrata in clasa piticelor rosii, are o masa de numai 55% din cea a Soarelui nostru si o varsta de numai 8 milioane de ani. Se afla la o distanta de 176 de ani lumina de Terra.
Descoperirea aduce noi informati despre varietatea sistemelor solare din galaxia noastra, insa astronomii vor trebui sa-si schimbe teoria privind formarea planetelor.
Corpul ceresc observat are aproximativ 5-10% din masa planetei Jupiter.
“Este foarte greu ca o planeta cu masa redusa sa se formeze asa departe de o stea cu masa foarte redusa. Daca intr-adevar masa ei este atat de mica, atunci chiar avem de dezlegat un mister”, explica Alycia Weinberger, de la Institutul Carnegie.
Descoperirea a fost publicata in revista Astrophysical.