Europa, luna lui Jupiter, este un candidat foarte promițător în ceea ce privește căutarea vieții. Luna înghețată are un ocean subteran, iar dovezile indică faptul că acesta este cald, sărat și bogat în substanțe chimice care susțin viața.
Noile cercetări arată că Europa atrage oxigenul sub învelișul său de gheață, unde ar putea hrăni forme elementare de viață.
Dacă Europa poate sau nu să susțină viața în oceanul său subteran este un fapt discutabil, iar dezbaterea este în esență blocată într-un punct mort până când NASA va trimite acolo Europa Clipper. Misiunea către Europa trebuie să fie proiectată cu meticulozitate, iar NASA își bazează o parte din acest proces pe întrebările specifice pe care oamenii de știință doresc ca Clipper să le abordeze.
Oxigenul se află în centrul uneia dintre aceste întrebări. Acesta ar putea fi piesa finală în înțelegerea potențialului de locuire al planetei Europa. Aceasta are, sau noi, oamenii, credem că are, cele mai multe dintre elementele necesare vieții. Apa este ingredientul principal, iar în oceanul său subteran există apă din abundență. În total, Europa are mai multă apă decât oceanele de pe Pământ.
De asemenea, are nutrienții chimici necesari. Viața are nevoie de energie, iar sursa de energie a planetei este dată de mareele provoate de Jupiter, care îi încălzesc interiorul și împiedică oceanul să înghețe.
Europa are, de asemenea, oxigen la suprafață, un alt indiciu de habitabilitate. Oxigenul este generat atunci când lumina solară și particulele încărcate de pe Jupiter lovesc suprafața planetei. Dar există și o problemă: stratul gros de gheață de pe Europa reprezintă o barieră între oxigen și ocean. Suprafața acestei luni este înghețată, astfel încât orice formă de viață ar trebui să se afle în vastul său ocean.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: