Noi cercetări sugerează că planeta Mercur este într-un continuu proces de micșorare.
Cea mai mică planetă din sistemul solar a început să se contracte cu cel puțin trei miliarde de ani în urmă, iar experții sugerează că este probabil ca rata de contracție să fi scăzut de atunci. Este posibil ca raza lui Mercur să fi scăzut cu până la 7 km, arată modelele și observațiile.
Descoperirea este semnificativă, deoarece indică faptul că structura tectonică a lui Mercur a fost activă recent, dar și că este, de asemenea, răspândită pe suprafața planetei.
În timp ce întreprindea un sondaj global asupra planetei Mercur folosind date din misiunea Nasa Messenger (2011-2015), un student a descoperit forme de relief mici și proaspete numite grabene.
„Ca parte a studiilor mele de doctorat, am realizat prima hartă geologică a unei regiuni a planetei și, în timp ce făceam acest lucru, am dat peste câteva dintre cele mai impresionante exemple ale acestora.
„Acest lucru m-a determinat să fac un sondaj global în care m-am uitat la peste 25.000 de imagini individuale în care am descoperit sute de grabene mici.
Cercetătorii au măsurat adâncimea grabenelor uitându-se la lungimea umbrelor pe care le aruncă și calculând poziția navei spațiale și poziția soarelui.
Ei au prezis, de asemenea, adâncimea maximă a structurilor atunci când s-au format pentru prima dată folosind lungimea lor.
Cercetătorii au calculat apoi cât timp le va dura să se umple și, în consecință, au descoperit că multe dintre grabene s-au format probabil în ultimele câteva sute de milioane de ani.
Cercetătorii sugerează că studiul, publicat în Nature Geoscience, oferă dovezi puternice pentru contracția globală continuă a planetei, până în zilele noastre.