Cercetatorii au realizat un model matematic, in functie de energia magnetica a Soarelui.

Ne aflam in plin proces de incalzire globala, ca urmare a poluarii masive care provoaca un puternic efect de sera. Insa, peste doar cartiva ani, incalzirea s-ar putea opri si planeta va intra intr-o mini era glaciara.

Afirmatia apartine unor cercetatori de la Universitatea Northumbria, coordonati de profesoara de matematica Valentina Zharkova.

Ei au realizat un studiu bazat pe un model matematic care ia in calcul evolutia undelor magnetice produse de Soare.

Conform acestor date, varfurile de activitate magnetica din perioada 2020-2030 se vor anula reciproc si vor duce astfel la o reducere a activitatii solare.

Acest lucru va insemna o scadere dramatica a temperaturile la suprafata Terrei. Fenomenul va incepe sa fie observat chiar din anul 2021.

Nu este prima data cand se intampla asa ceva. Intre anii 1646-1715 Pamantul a trecut printr-o mica era glaciara, cunoscuta acum sub numele de Minimum Maunder. In acesti ani temperaturile au fost atat de scazute incat fluviul Tamisa a inghetat.

Desigur, de data aceasta efectul nu va fi atat de dramatic, pentru ca exista incalzirea globala, care va echilibra oarecum temperaturile, facandu-le mai usor de suportat.

In acest fel, oamenii vor castiga 30 de ani in care pot lua masuri pentru a combate incalzirea climei, pentru ca aceasta va fi oprita numai pentru scurt timp, precizeaza Valentina Zharkova.

Modelul matematic realizat de echipa ei arata ca activitatea solara va fi redusa cu pana la 60% in jurul anului 2030, scrie Daily Mail.

Share articol: