Un studiu inedit, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, arată că în anumite situații limită plantele emit ultrasunete, pentru a comunica între ele.
Plantele nu sunt chiar așa „tăcute” cum ne imaginăm noi, chiar dacă nu le putem auzi comunicând. Un studiu recent arată că în situații extreme, când sunt în pericol sau când suferă, plantele pot emite anumite sunete foarte joase, pe care oamenii nu le percep. Astfel, pot comunica între ele.
Cercetătorii știu deja că atunci când sunt stresate de modificări ale luminii sau temperaturii sau când percep apropierea unor animale, plantele reacționează și „comunică” între ele, anunțând pericolul. Ele își schimbă culoarea, forma și mirosul și pot emite chiar anumiți compuși organici volatili.
Acum, experții au vrut să vadă dacă în asemenea situații limită plantele emit și sunete. Au instalat microfoane speciale pentru ultrasunete, cu o frecvență de la 20 and 150 kHz.
Apoi au separat mai multe plante de tutun și de tomate în grupuri de control și de test. Unele plante au fost lipsite de apă, altele au fost tăiate, iar altele nu au fost deranjate.
Plantele care au supuse la un stres intens au emis mai multe sunete decât cele care nu au fost afectate în urma testului. Mai mult, plantele care au avut de suferit au emis sunete diferite, în funcție de pericolul în care se aflau.
Astfel, un algoritm special de inteligență artificială a putut interpreta aceste sunete și a identificat corect plantele care erau tăiate și pe cele care erau însetate, scrie Live Science.
Microfonul instalat de cercetători a captat sunete de la o distanță de 5 metri. Prin urmare, este foarte posibil ca ultrasunetele pe care le emit plantele să poată fi percepute și interpretate și de către alte ființe, cum sunt șoriceii și insectele.
Studiul poate fi de mare ajutor în agricultură, pentru că fermierii ar putea folosi acest sistem pentru a „asculta” plantele, ca să afle astfel cum se simt și dacă au nevoie de apă sau de nutrienți.