Poluarea atinge cote alarmante în toate colțurile lumii.

Recent, Statele Unite ale Americii s-au confruntat cu astfel de incendii de vegetație pe Coasta de Vest, iar nivelul de poluare a crescut masiv în zonele afectate.

Fumul poluant care se răspândește în aer în urma incendiilor de vegetație afectează plămânii, vasele de sânge și sistemul imunitar, fapt care îi face pe oameni mai vulnerabili în fața bolilor respiratorii, cum ar fi răceala, gripa sau COVID-19, scrie Business Insider.

Cel mai periculos lucru când vine vorba despre fumul degajat de incendiile de vegetație este reprezentat de particulele miniscule pe care le transportă acesta, particule care măsoară cel mult 2,5 micrometri, fiind aproximativ de 30 de ori mai mici decât un fir de păr, numite PM 2.5. Aceste particule ajung foarte ușor în plămânii și în fluxul sanguin, astfel că cercetătorii au făcut legătura dintre particulele PM 2.5 și riscul crescut de apariție a infarctului, accidentului vascular cerebral și decesul prematur. În cazul oamenilor care nu au nicio altă afecțiune, aceste particule pot irita ochii și plămânii, provocând tuse și dificultăți respiratorii.

Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică TH Chan de la Harvard arată că oamenii diagnosticați cu COVID-19 care vin din zone cu un nivel crescut de poluare atmosferică de tip PM 2.5 sunt mai predispuși decesului și dezvoltării unei forme grave a bolii.

Totodată, acest tip de poluare slăbește capacitatea organismului de a lupta cu gripa sezonieră, mai ales în timpul perioadelor gripale severe.

Oamenii de știință au descoperit în urma analizelor făcute asupra locuitorilor din Montana că această zonă a raportat o creștere alarmantă a cazurilor de gripă după expunerea la fumul cauzat de incendiile de vegetație.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

Share articol: