Oamenii de știință au descoperit semne ale unei afectări neurologice în creierul mai multor tineri și chiar la copii.

În cadrul unui studiu, cercetătorii au analizat creierul unor tineri morți în Mexico City și au observat prezența unor nanoparticule metalice, provenit din aerul poluat.

Nanoparticulele din aerul poluat au ajuns în creier prin sânge, după ce au fost inhalate. Acestea au dus la acumularea la nivel cerebral a unor proteine, asociate cu declanșarea unor boli neurologice grave, incurabile, cum este Parkinson și Alzheimer.

Alzheimer și alte forme de demență sunt boli provocate de acumularea unor proteine la nivelul creierului. Fenomenul începe cu mulți ani înainte de apariția primelor semne ale bolii și poate fi observat numai prin disecție, adică prin analiza creierului, post-mortem.

Nu întâmplător, studiul a fost realizat pe persoane care au trăit într-unul dintre cele mai poluate orașe din lume - Mexico City.

Din păcate însă, la nivel mondial, 9 din 10 oameni locuiesc într-un mediu foarte poluat, care le afectează sănătatea.

Faptul că aceste prime semne ale bolilor neurologice au fost observate la persoane atât de tinere - de până în 27 de ani - este alarmant.

Studiul nu demonstrează o legătură clară cauză-efect între nanoparticulele toxice din creier și Alzheimer, dar la persoanele care nu au locuit într-un oraș poluat nu au fost descoperite aceste anomalii la nivel cerebral.

Toxinele nu au avut timp să declanșeze bolile neurologice, fiind vorba despre persoane foarte tinere, dar specialiștii susțin că evoluția ar fi fost clară, pentru că este imposibil ca aceste nanoparticule să nu afecteze, în timp, creierul.

Mai multe studii au sugerat că poluarea aerului poate crește riscul apariției unor forme de demență, deși deocamdată nu există dovezi concrete în acest sens.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: