Noua capsulă dezvoltată de compania privată americană SpaceX, denumită Crew Dragon, a reuşit să se conecteze la la ISS la finalul unei proceduri automatizate, duminică.
Anunţul a fost întâmpinat cu aplauze din partea angajaţilor de la Centrul Spaţial Johnson din Houston.
Contactul dintre cele două dispozitive spaţiale a fost realizat la ora 10:51 GMT la o altitudine de peste 400 de kilometri, deasupra regiunii nordice a Noii Zeelande, la 27 de ore după lansarea capsulei Crew Dragon cu ajutorul unei rachete Falcon 9 (produsă tot de SpaceX), de la Centrul Spaţial Kennedy.
Misiunea reprezintă primul zbor demonstrativ al capsulei Crew Dragon, care nu are la bordul ei niciun astronaut. Prima misiune cu un echipaj de astronauţi la bord este programată pentru acest an.
La bordul ISS se află în prezent un echipaj alcătuit din astronauta americană Anne McClain, cosmonautul rus Oleg Kononenko şi astronautul canadian David Saint-Jacques.
Conform imaginilor transmise de NASA, conectarea dintre cele două vehicule spaţiale a fost realizată foarte lent, însă la o viteză absolută ridicată, deoarece ISS şi Crew Dragon se deplasează în paralel pe orbita Terrei cu peste 27.000 de kilometri pe oră.
Acest zbor-test vizează verificarea fiabilităţii noii capsule, care ar trebui să permită NASA să îşi reia lansările cu echipaje umane spre ISS realizate de pe solul american.
De la retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, în 2011, după 30 de ani de funcţionare, Rusia este singura ţară capabilă să trimită astronauţi spre ISS şi să îi aducă apoi în siguranţă pe Terra.
"Încă o etapă care ne apropie de zborul nostru", a declarat Bob Behnken, unul dintre cei doi astronauţi aleşi de NASA pentru a participa la prima misiune cu echipaj uman ce va fi realizată de capsula Crew Dragon.
Această misiune cu rol demonstrativ nu s-a încheiat. Capsula Crew Dragon va rămâne conectată la ISS până vineri, când urmează să se detaşeze de staţie şi să plonjeze spre Terra, în Oceanul Atlantic. Revenirea pe Pământ a capsulei americane, încetinită de patru paraşute, reprezintă una dintre cele mai periculoase etape ale misiunii.
Sursa: Agerpres
Urmărește știrile zilei, pe ProTv Plus: