Succes uriaș obținut de Agenția Spațială Japoneză.

Două rovere miniaturale au ajuns pe suprafaţa unui asteroid aflat la o distanţă de 300 de milioane de kilometri. Astfel, Agenția Spațială Japoneză (JAXA) a obținut primul succes mondial pentru acest tip de misiune, după o primă tentativă ratată, ce a avut loc în 2005.

Noua sondă spaţială Hayabusa-2 ajunsese la mică distanţă faţă de asteroidul Ryugu, ce are diametrul de 900 de metri, la sfârşitul lunii iunie 2018, după o călătorie în spaţiu de trei ani şi jumătate.

Hayabusa-2 avea la bordul ei cele două rovere miniaturale, care au fost lansate spre asteroid. Ele au diametrul de doar 18 centimetri și se vor deplasa pe suprafața asteroidului prin mici salturi, având ca misiune realizarea de fotografii şi măsurători de temperatură, au explicat cercetătorii de la JAXA.

Oamenii de ştiinţă cred că acel asteroid conţine substanţe organice şi minerale hidratate, iar agenţia spaţială japoneză speră că misiunea ei va ajuta comunitatea ştiinţifică să obţină mai multe informaţii despre originea şi evoluţia Sistemului Solar.

 

Cuvântul "Hayabusa" înseamnă "şoim" în limba japoneză, în timp ce termenul "Ryugu" desemnează un loc aflat pe fundul mării în care, potrivit folclorului nipon, ar trăi regele-dragon.

Sonda Hayabusa-2 a fost lansată de la Centrul Spaţial Tanegashima din sudul Japoniei în decembrie 2014. Specialiştii se aşteaptă ca ea să revină pe Terra la sfârşitul anului 2020, având la bordul ei eşantioane de rocă şi praf prelevate de pe asteroidul Ryugu.

Sursa: Agerpres

Share articol: