Un băiat din Belgia este primul copil din lume care a fost vindecat de gliomul trunchiului cerebral, un cancer deosebit de brutal, potrivit cercetătorilor care l-au tratat.

Tumora, care poartă numele complet de gliom difuz cu infiltrare a trunchiului cerebral (DIPG), este diagnosticată în fiecare an la aproximativ 300 de copii în Statele Unite și până la 100 în Franța.

Comunitatea medicală a lăudat recent progresele care fac ca 85% dintre copii să supraviețuiască acum mai mult de cinci ani după ce au fost diagnosticați cu cancer, dar perspectivele pentru copiii cu tumora DIPG rămân sumbre. Majoritatea nu trăiesc nici măcar un an după diagnosticare. Un studiu recent a constatat că doar 10% dintre ei mai trăiesc doi ani mai târziu. Radioterapia poate încetini uneori evoluția tumorii agresive, dar niciun medicament nu s-a dovedit a fi eficient împotriva acesteia.

Cazul băiețelului din Belgia este unic, iar acesta a călătorit în Franța alături de familia sa pentru a deveni unul dintre primii pacienți care să participe la studiul BIOMEDE, ce testează noi medicamente pentru DIPG. Și, încă de la început, copilul a răspuns puternic la medicamentul oncologic care i-a fost repartizat în mod aleatoriu. „De-a lungul unei serii de scanări RMN, am văzut cum tumora a dispărut complet", au declarat reprezentanții echipei medicale pentru AFP.

Rămâne de văzut exact de ce băiatul a reacționat atât de bine la tratament încât s-a vindecat complet și cum ar putea studiul cazului său să ajute alți copii în viitor.

Alți șapte copii din cadrul studiului au supraviețuit ani de zile după ce au fost diagnosticați, însă doar în cazul copilului din Belgia tumora a dispărut complet. Motivul pentru care acești copii au răspuns la medicamente, în timp ce alții nu au făcut-o, s-a datorat probabil „particularităților biologice" ale tumorilor lor individuale, au mai spus medicii.

„Tumora băiețelului din Belgia avea o mutație extrem de rară care credem că a făcut ca celulele sale să fie mult mai sensibile la medicament", au adăugat aceștia, care au precizat că vor încerca să reproducă in vitro diferențele identificate în celulele sale care ar fi putut face diferența în ceea ce privește reacția la medicamente.

Dacă acest lucru funcționează, următorul pas va fi identificarea unui medicament care să aibă același efect asupra celulelor tumorale.
 

Share articol: