Fondatorul si CEO-ul Tesla si SpaceX considera ca acesta va fi efectul automatizarii.
"Este foarte posibil sa avem in cele in urma un venit de baza universal sau ceva asemanator cu acesta, ca urmare a automatizarii. Nu stiu ce altceva ar putea face cineva" a spus Elon Musk pentru CNBC.
Intr-o tara cu venit universal, fiecare individ primeste un cec din partea guvernului. Elvetia a luat in considerare adoptarea unui salariu universal de 2.500 franci elvetieni (2.578 de dolari) vara trecuta. Votul cetatenilor a respins insa planul, insa a pornit o discutie globala.
Chiar si presedintele SUA, Barack Obama, a vorbit pe seama acestei idei intr-un interviu cu directorul Media Lab al MIT si cu Scott Dadich, redactor sef la WIRED: "Daca salariul universal reprezinta modelul corect, aceasta este o dezbatere pe care o vom avea in urmatorii 10-20 de ani" a spus Obama.
In timp ce societatea analizeaza lent ideea unui venit global, tehnologia schimba rapid forta de munca la nivel global. De exemplu, in viitor, camioanele vor putea sa se conduca singure. Desi acest lucru nu va deveni o regula generala pentru o perioada, va duce la reducerea numarului de soferi de camion. Unii soferi vor face tranzitia care operatori responsabili cu monitorizarea mai multor camioane. Daca unul are o problema, operatorul va interveni de la distanta pentru a o rezolva. "Probabil este o slujba mai interesanta decat cea de sofer" spune Musk.
"Oamenii vor avea mai mult timp sa faca altceva, lucruri mai complexe, mai interesante. Cu siguranta ar avea mai mult timp liber" mai spune Musk.