Guvernul SUA a emis prima amendă aplicată vreodată unei companii pentru că a lăsat deșeuri spațiale pe orbita Pământului.

Comisia Federală de Comunicații a amendat Dish Network cu 150.000 de dolari pentru că nu a mutat un satelit vechi suficient de departe de alții în uz.

Compania și-a recunoscut răspunderea pentru satelitul său EchoStar-7 și a fost de acord cu un „plan de conformitate” cu FCC.

Deșeurile spațiale sunt alcătuite din fragmente de tehnologie care se află pe orbită în jurul Pământului, dar nu mai sunt utilizate și riscă să provoace coliziuni.
Numite oficial „deșeuri spațiale”, acestea pot fi lucruri precum sateliți vechi și părți ale navelor spațiale, arată BBC.

FCC a spus că satelitul lui Dish prezintă un risc potențial pentru alți sateliți care orbitează Pământul la altitudinea actuală.

Dish's EchoStar-7 - care a fost lansat pentru prima dată în 2002 - se afla pe o orbită geostaționară, care începe la 36.000 km deasupra suprafeței Pământului.


Dish trebuia să mute satelitul la 186 de mile mai departe de Pământ, dar la sfârșitul duratei sale de viață, în 2022, îl mutase la doar 76 de mile după ce a pierdut combustibil.

„Pe măsură ce operațiunile prin satelit devin tot mai răspândite și economia spațială se accelerează, trebuie să fim siguri că operatorii își respectă angajamentele”, a declarat șeful biroului de control al FCC, Loyaan Egal, citat de publicația britanică.

Amenda de 150.000 de dolari reprezintă o mică parte din veniturile totale ale lui Dish, care au fost de 16,7 miliarde de dolari în 2022. Cu toate acestea, aceasta poate avea în continuare un impact asupra altor operatori de sateliți, potrivit doctorului Megan Argo, lector superior în astrofizică la Universitatea Central Lancashire.

„Faptul că și-au folosit de fapt puterile de reglementare pentru prima dată va determina cu siguranță restul industriei să acorde atenție subiectului”, a spus dr. Argo pentru Guardian.

Se estimează că peste 10.000 de sateliți au fost lansați în spațiu de la primul satelit, din 1957. Peste jumătate dintre ei nu mai sunt utilizați. Potrivit NASA, există peste 25.000 de bucăți de resturi spațiale care măsoară peste 10 cm lungime.

Șeful NASA, Bill Nelson, a declarat pentru BBC în iulie că gunoaiele spațiale sunt o „problemă majoră” și au făcut ca Stația Spațială Internațională să fie îndepărtată din calea resturilor care zboară pe lângă ea.

Share articol: