O companie israeliană de tehnologie alimentară spune că a imprimat 3D primul file de pește gata de gătit și consumat, folosind celule animale cultivate și crescute în laborator.
Carnea de vită și de pui crescută în laborator a atras atenția ca o modalitate de a evita costurile de mediu ale agriculturii și de a aborda preocupările legate de bunăstarea animalelor, dar puține companii au făcut incursiuni în domeniul fructelor de mare.
Compania israeliană Steakholder Foods a încheiat un parteneriat cu Umami Meats din Singapore pentru a produce fileuri de pește în mod alternativ, scrie Reuters.
Umami Meats extrage celule și le transformă în mușchi și grăsime. Steakholder Foods le contopește apoi cu o „cerneală biologică" potrivită pentru imprimantele 3D speciale. Rezultatul? O bucată îngustă de file de pește care imită proprietățile peștelui natural, prins în mare.
Umami speră să lanseze primele sale produse pe piață anul viitor, începând cu Singapore și apoi, în funcție de reglementare, în țări precum Statele Unite și Japonia.
Totuși, doar procesul de cultivare a celulelor este încă prea scump comparativ cu prețul fructelor de mare tradiționale, așa că, deocamdată, celulele de pește sunt diluate cu ingrediente pe bază de plante în bio-ink.
„Pe măsură ce va trece timpul, complexitatea și nivelul acestor produse va fi mai mare, iar prețurile legate de producerea lor vor scădea", a declarat Arik Kaufman, directorul executiv al Steakholder Foods, citat de Reuters.
Procesul este mai simplu decât în cazul cărnii de vită, dar există și unele dezavantaje. Celulele stem ale bovinelor au fost studiate pe larg, dar se știe mult mai puțin despre pește. „Trebuie să ne dăm seama ce le place celulelor să consume, cum le place să crească, iar literatura de specialitate de la care putem porni nu este atât de bogată”, au explicat reprezentanții companiei.
Ei au descoperit, totuși, un proces pentru a extrage celulele utile folosind două specii de pești și speră să adauge alte trei specii pe cale de dispariție în lunile următoare.
Totuși, atingerea unui cost de producție care să se apropie de cel al peștelui din mare este o provocare cheie. „Vrem ca toți consumatorii să aleagă pe baza gustului și a ceea ce poate face această metodă pentru lume și pentru mediul planetar. Și vrem să scoatem criteriului costului din discuție, atunci când vine vorba despre o alegere sau alta", au concluzionat aceștia.
__________________________________________________________________________________________________
Urmărește emisiunile preferate pe protvplus.ro: