Fie că vă sperie sau vă uimește inteligența artificială, nu mai există nici o șansă de a o evita. ChatGPT și alte instrumente de inteligență artificială ne scriu acum e-mailurile, ne alcătuiesc postările pe rețelele de socializare și creează artă ciudată, dar intrigantă.

Acum, prima galerie de artă generată de inteligența artificială din lume s-a deschis la Amsterdam. Situată în apropierea altor atracții ciudate din cartierul central De Wallen din Amsterdam, Dead End Gallery prezintă creațiile inventive ale algoritmilor de inteligență artificială, de la picturi digitale la instalații interactive.

Vorbind pentru Euronews despre această expoziție unică, Constant Brinkman de la Dead End Gallery a declarat: „Suntem prima galerie din lume care expune fizic lucrări ale unor artiști generați de AI".

Ei au explicat că, în primă fază, programatorii au comandat un software pentru a crea un artist fictiv. Apoi, acești artiști artificiali au început să-și genereze operele de artă. Deși fiecare piesă pe care o produc este unică, ele nu sunt fără cusur. Unele lucrări ilustrează persoane cu șase degete, de exemplu. Dar, Brinkman spune că „artiștii” AI devin mai buni pe măsură ce capătă experiență, astfel că arta lor ar trebui să se îmbunătățească în următoarele săptămâni.

Cei care doresc să cumpere oricare dintre piese ar putea fi nevoiți să își verifice de două ori contul de economii. Când unul dintre artiștii AI, Irisa Nova, a fost întrebat cât valorează picturile sale, a răspuns: „Prețul estimat de curator ar putea varia între 3.000 și 10.000 de euro".

Până în prezent, reacția publicului la conceptul de artă AI a fost mixtă. Unii sunt uimiți de ceea ce poate realiza inteligența artificială, în timp ce alții nu cred că piesele sunt opere artistice reale și spun că arta AI încalcă drepturile de autor prin utilizarea unor părți din opere deja existente.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: