În urmă cu puțin mai puțin de 13 miliarde de ani, o mare stea albastră a luminat cosmosul timpuriu.

De-a lungul a nenumărați ani-lumină de spațiu în expansiune, aceasta a strălucit, fiind din când în când acoperită de praf și roci.

În cele din urmă, la începutul acestui an, o parte din această lumină a căzut pe lentilele unui telescop care orbitează în jurul Terrei, oferindu-ne o perpectivă asupra unei stele cu adevărat vechi. Imaginile furnizate de Hubble au fost extraordinare. Dar oamenii de știință care au văzut-o au spus că această lumină a fost suficient de specială pentru a folosi un alt telescop pentru a o vedea mai de aproape.

Numită WHL0137-LS, deși este mai bine cunoscută pentru numele său original, Earendel, steaua deține acum recordul pentru cea mai timpurie și mai îndepărtată stea pe care noi, oamenii, am avut vreodată norocul să o vedem.

Așadar, telescopul spațial James Webb și-a îndreptat atenția către colțul de cer dominat de constelația Cetus, unde a fost văzut ultima dată acest arc slab de lumină solară străveche.

Până acum știm că Earendel este probabil fierbinte și mare - undeva între 50 și 100 de ori masa Soarelui. Acest lucru a făcut-o probabil să se stingă mai repede, transformându-se într-o supernovă la doar câteva milioane de ani după ce a apărut pe cer.

Aprinzându-se la aproximativ 900 de milioane de ani după Big Bang, este puțin probabil să se numere printre primele stele din Univers, deși a apărut totuși într-o perioadă în care elementele mai grele erau oarecum rare.

Având în vedere că telescopul James Webb este capabil să discearnă detalii pe care telescopul spațial Hubble nu le poate distinge, astronomii ar putea în curând să mai culeagă câteva indicii despre această stea fascinantă.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: