Ca parte a studiului său continuu al norilor de pe Marte, roverul Curiosity al NASA a capturat recent o imagine uimitoare a unui apus pe Planeta Roșie. Pe măsură ce Soarele apune peste orizont, lumina se grupează în raze care pot fi văzute în benzi pe cer.
Cunoscută sub denumirea tehnică de raze crepusculare, aceasta este prima dată când fenomenul a fost surprins pe Marte cu atâtea detalii. Iar prin studierea modului în care razele strălucesc prin nori, oamenii de știință pot afla mai multe despre atmosfera marțiană și despre vreme.
Deși atmosfera lui Marte este extrem de subțire, cu o densitate de doar 1% din cea a atmosferei terestre, aceasta este totuși activă și schimbătoare. Planeta se confruntă cu vânturi puternice, de până la 100 km/oră, care pot ridica particulele fine de praf ce acoperă o mare parte din suprafață. Cu o presiune atmosferică scăzută și o variație considerabilă a temperaturilor între zi și noapte, evenimente dinamice precum furtunile de praf sunt observate în mod regulat.
De asemenea, din cauza atmosferei subțiri, pe cerul marțian există doar ocazional nori. Din cauza cantităților mici de vapori de apă din atmosferă, prezența norilor variază de-a lungul anotimpurilor. Cu toate acestea, norii care sunt vizibili acolo nu sunt la fel ca cei de pe Pământ, deoarece aceștia sunt compuși din apă lichidă.
Noile imagini surprinse de Curiosity arată nori la o altitudine mare, ceea ce sugerează că aceștia sunt compuși mai degrabă din dioxid de carbon. O altă imagine captată recent de rover surprinde un alt fenomen important al norilor, numit irizație. Diferitele culori observate în interiorul norului pot dezvălui informații despre particulele care îl compun.
Anterior, Curiosity a mai surprins și alte imagini impresionante ale fenomenelor meteorologice marțiene, cum ar fi apusul de soare albastru din 2015. Culoarea observată acolo se datorează, de asemenea, prafului din atmosferă, care s-a ridicat într-o furtună și a rămas în suspensie. Acest praf împrăștie diferite culori de lumină în cantități distincte și împrăștie lumina într-o anumită direcție. Astfel, lumina roșie este filtrată mai puternic, astfel încât ceea ce rămâne este culoarea albastră observată pe cerul planetei Marte.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: