Fotografia a fost realizată de cercetătorii din Africa de Sud.
Primele cadre detaliate cu gaura neagră din centrul galaxiei Calea Lactee au fost făcute cu telescopul MeerKAT, inaugurat recent.
Zona surprinsă în imagini se află la o distanță uriașă de noi - la 25.000 de ani-lumină, iar pentru a surprinde aceste imagini telescopul a eliminat distorsiunile produse de norii de praf și gaz.
Vechile radio telescoape nu puteau realiza fotografii atât de clare, dar acum tehnologia modernă face posibil acest lucru, precizează cercetătorii de la Radio Observatorul Astronomic din Africa de Sud.
În fotografie putem distinge discul de materie care înconjoară gaura neagră supermasivă, dar și filamentele și norii de praf din apropiere.
MeerKAT este format din 64 de antene și are ca scop căutarea semnelor de viață extraterestră și a indiciilor privind energia întunecată.
În 2020, MeerKAT va deveni parte din Square Kilometre Array, care va fi cel mai mare și mai puternic radio telescop din lume.
Acesta va fi format din 3.000 de antene localizate în Africa și Australia și va putea realiza fotografii mult mai clare ca telescopul spațial Hubble.
Extinderea MeerKAT va începe chiar de anul viitor, când vor fi adăugate alte 133 de antene.