Pacientul se va putea folosi "ca-n viata reala" de mana artificiala datorita unor electrozi atasati sistemului nervos.

Prima mana bionica dezvoltata de doctorii de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne din Elvetia este gata de transplant, pacientul care o va primi puntandu-se folosi de ea ca de o mana "naturala" datorita tehnologiei revolutionare. Astfel, doi electrozi atasati direct sistemului nervos vor fi capabili de a transforma semnalele date de creier in miscari ale degetelor. Din pacate, noua mana nu ofera si raspunsuri senzoriale (cald, rece).
 

"Este o mare speranta pentru oamenii infirmi, avand in vedere ca este primul dispozitiv care va oferi raspunsuri in timp real. Speram ca intr-o buna zi pacientul care va primi aceasta mana sa uite ca este una artificiala", a spus doctorul elvetian Silvestro Micera.

Mana bionica ar putea ajunge la un pacient italian despre care se stie doar ca si-a pierdut unul din membrele superioare intr-un accident.


 

Cu doar un an in urma, o echipa de oameni de stiinta au reusit sa transplanteze membre bionice unor cobai. Animalele nu doar ca au reusit sa mearga dupa doar doua saptamani, noile picioare fiind capabile sa suporte si alergarea sau urcarea treptelor.

Share articol: