Telescopul spațial James Webb al NASA - instrumentul de observare de ultimă generație care a transmis deja unele dintre cele mai clare și mai uimitoare imagini ale Universului - a fost folosit pentru prima dată pentru a confirma existența unei exoplanete, au anunțat miercuri oamenii de știință.
Planeta, numită LHS 475 b, este o lume mică și stâncoasă, care are aproape aceeași dimensiune cu Pământul, potrivit echipei de cercetare, condusă de astronomii de la Universitatea Johns Hopkins din Laurel, Maryland. Confirmarea existenței exoplanetei marchează o etapă importantă pentru telescopul Webb, în valoare de 10 miliarde de dolari, care a fost lansat în spațiu în decembrie 2021 și a început operațiunile științifice în urmă cu mai puțin de un an. Descoperirea demonstrează modul în care observatorul ar putea fi folosit pentru a căuta planete potențial locuibile în cosmos și pentru a examina compoziția chimică a atmosferelor lor.
„Aceste prime rezultate observaționale ale unei planete stâncoase de mărimea Pământului deschid ușa către multe posibilități viitoare de studiere a atmosferelor planetelor stâncoase cu ajutorul lui Webb", au declarat reprezentanții NASA într-un comunicat de presă. „Webb ne aduce din ce în ce mai aproape de o nouă înțelegere a lumilor asemănătoare Pământului din afara sistemului nostru solar, iar misiunea este abia la început".
Telescopul Webb a reușit să confirme că LHS 475 b este o planetă solidă, stâncoasă, de mărimea Pământului, dar cercetătorii nu știu încă dacă aceasta are o atmosferă sau din ce este compusă.
Potrivit cercetătorilor, observațiile inițiale efectuate în luna august nu au dezvăluit caracteristici atmosferice distincte.
Aceștia au declarat că se așteaptă să colecteze mai multe date în timpul verii, care i-ar putea ajuta să determine dacă exoplaneta chiar are o atmosferă și din ce este compusă aceasta.
Oamenii de știință estimează că este posibil ca LHS 475 b să aibă o atmosferă alcătuită din dioxid de carbon pur, dar au adăugat că acest lucru ar fi dificil de confirmat chiar și cu instrumentele sofisticate ale telescopului Webb.
Exoplaneta se află la doar 41 de ani lumină de Pământ, în constelația Octans. Planeta orbitează în jurul unei stele pitice roșii care are o temperatură mai mică de jumătate din cea a Soarelui și se află mai aproape de steaua sa decât orice altă planetă din sistemul nostru solar, având nevoie de doar două zile pentru a parcurge o orbită completă.
Observațiile telescopului Webb au indicat, de asemenea, că exoplaneta este cu câteva sute de grade mai caldă decât Pământul, iar o mai bună înțelegere a atmosferei sale i-ar putea ajuta pe astronomi să caracterizeze planeta și să afle mai multe informații și despre corpuri cerești similare.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: