Primele femei care au învins orice limită şi au ajuns în spaţiu

Publicația Space.com prezintă câteva dintre femeile pionier ale spațiului.
Ne gândim că meseria de astronaut este periculoasă și solicitantă și nu s-ar potrivi prea bine unei femei. Cu toate acestea, istoria ne arată că și în acest domeniu au existat femei care s-au remarcat prin performanțele lor deosebite.
Iată câteva dintre femeile care au ajuns în spațiu și au intrat astfel în istorie.
Prima femeie în spaţiu
Prima femeie care a părăsit Pământul şi a ajuns în spaţiu a fost o cosmonaută sovietică Valentina Tereshkova. Aceasta a reprezentat un model pentru multe dintre femeile care i-au urmat exemplul.

Tereshkova a fost selectată din mai bine de 400 de candidați pentru lansarea în spaţiu a misiunii Vostok 6, care a avut loc pe 16 iunie, 1963.
Prima femeie americană în spaţiu
În iunie 1983, astronauta Sally Ride de la NASA a devenit prima femeie din Statele Unite trimisă în spaţiu, lansându-se pe nava spaţială Challenger în misiunea STS-7.

Aceasta a fost cea de-a treia femeie ajunsă în spaţiu, după Valentina Tereshkova şi astronauta sovietică Svetlana Savitskaya, care a zburat în misiunea Soyuz T-7 pe data de 19 august, 1982.
Prima femeie devenită comandant al unei staţii spaţiale
Astronauta NASA Peggy Whitson a fost prima femeie la conducerea unei staţii spaţiale, preluând comanda International Space Station în aprilie 2008, în timpul Expediţiei 16.

Următorul ei zbor în spaţiu, în 2016, a reprezentat un alt moment important, deoarece a preluat din nou comanda Expediţiei 51, devenind prima femeie aflată în această poziţie de două ori.
În plus, Peggy deţine recordul pentru „Cea mai în vârstă femeie în spaţiu”, întorcându-se din ultima ei misiune la vârsta de 57 de ani.
Prima femeie cu activitate extravehiculară în spaţiu
Cosmonauta sovietică Svetlana Savitskaya a fost prima femeie care a păşit în spaţiu, în afara navei spaţiale.
Activitatea extravehiculară a fost realizată în timpul celui de-al doilea zbor al său în orbită, în iulie 1984.

Svetlana s-a putut mândri şi cu faptul că a fost cea de-a doua femeie în spaţiu, cu misiunea Soyuz T-5 din anul 1982.
Prima femeie americană cu activitate extravehiculară în spaţiu
Kathryn D. Sullivan, o astronaută angajată la NASA, a urmat-o pe Svetlana, devenind prima femeie americană care a zburat în afara navei spaţiale, în timpul misiunii STS-41-G, pe data de 11 octombrie 1984.
Prima femeie britanică în spaţiu
Chimista engleză Helen Sharman a devenit prima persoană din Anglia ajunsă în spaţiu, atunci când a vizitat staţia spaţială MIR în timpul expediţiei Soyuz TM-12 în 1991.

Tot atunci a devenit şi prima femeie care a vizitat staţia MIR vreodată.
Prima femeie de origine africană în spaţiu

Astrounauta americană Mae Jemison a zburat pe nava spaţială Endeavour în septembrie 1992, devenind prima femeie de origine africană care a călătorit în spaţiu.
Prima femeie canadiană în spaţiu

Roberta Bondar a devenit prima astronaută din Canadei datorită zborului său din anul 1992, pe nava spaţială a misiunii STS-42.
Prima femeie japoneză în spaţiu

Chiaki Mukai a zburat cu nava spaţială Columbia în timpul misiunii STS-65, în iulie 1994. În acelaşi timp, a stabilit un record pentru cel mai lung zbor realizat vreodată de o femeie astronaut.
Prima femeie franceză în spaţiu
Doctoriţa Claudie Haignere a devenit prima şi singura femeie franceză care a zburat vreodată în spaţiu, în timpul zborului înspre staţia spaţială rusă numită MIR, în 1996.

În 2001, ea a devenit şi prima femeie europeană care a vizitat Staţia Spaţială Internaţională.
Prima turistă în spaţiu

Antreprenoarea iraniano-americană Anousheh Ansari a devenit prima turistă în spaţiu după ce şi-a plătit o călătorie pe Staţia Spaţială Internaţională în 2006, cu ajutorul companiei Space Adventures.
Primul maraton în spaţiu
Astronauta Sunita Williams a devenit prima persoană care a alergat un maraton în spaţiu, în timpul Expediţiei 15 în 2007.

Ea s-a înscris oficial pentru Maratonul din Boston şi a alergat 42 de kilometri în 4 ore şi 24 de minute, pe o bandă de alergat aflată în spaţiul de odihnă al navei.
Cel mai mult timp petrecut în spaţiu
Femeia care a petrecut cel mai mult timp în spaţiu este tot Peggy Whitson, prima femeie comandant al unei stații spațiale. Ea a stat 665 de zile, 22 de ore şi 22 de minute pe orbită, în trei misiuni pe Staţia Spaţială Internaţională.
Atunci când Peggy s-a întors din ultima sa călătorie în 2017, aceasta se putea mândri cu faptul că a petrecut mai multe ore în spaţiu decât orice alt astronaut, femeie sau bărbat.
Foto: Getty Images