La începutul lunii iulie, meteorologii au documentat cele mai călduroase zile din istoria înregistrată, relatează Reuters. 

Pe 3 iulie 2023, temperaturile medii globale au trecut de 17 grade Celsius pentru prima dată de la începutul monitorizării prin satelit a temperaturilor globale, în 1979. Oamenii de știință cred că ziua de 3 iulie a fost, de asemenea, cea mai caldă zi înregistrată de când oamenii au început să folosească instrumente de măsurare a temperaturilor zilnice, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Recordul anterior a fost stabilit în august 2016, când temperatura medie mondială a urcat la 16,92 grade Celsius.

Chiar și locurile care în mod normal nu sunt cunoscute pentru vremea caldă au fost neobișnuit de calde în ultimele zile și săptămâni, Baza de cercetare Vernadsky din Antarctica, de exemplu, a înregistrat o temperatură maximă de 8,7 grade Celsius în luna iulie.

Oamenii de știință atribuie valul de căldură unei combinații generate de El Niño și de emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de activitatea umană. Studiile au arătat că schimbările climatice contribuie la valuri de căldură care sunt mai frecvente, durează mai mult și sunt mai fierbinți ca niciodată.

__________________________________________________________________________________________________

„Temperatura medie globală a aerului de la suprafață a atins 17 grade Celsius pentru prima dată de când avem înregistrări fiabile disponibile și este o piatră de hotar simbolică semnificativă, cu valențe negative, în lumea noastră aflată în continuă încălzire", a declarat cercetătorul în domeniul climei Leon Simons pentru BBC News. „Acum, că începe faza mai caldă a El Niño, ne putem aștepta ca în următorii 1-2 ani să fie doborâte tot mai multe recorduri de acest fel".

Share articol: