Cercetatorii i-au testat timp de mai multe luni inainte sa faca anuntul, iar in urmatorii ani spera faca transplanturi la animale.
Pana ca plamanii astfel obtinuti sa salveze vieti umane vor mai trece cel putin 12 ani. In America exista, in acest moment, 1.600 de oameni care asteapta un transplant de plamani.
Plamanii de porc cultivati in laborator de cercetatorii de la Universitatea din Texas sunt albi pentru ca prin ei n-a circulat niciodata sange.
''Am indepartat toate celulele din plamani, pastrand doar scheletul. Apoi am adaugat celule de alti plamani, care nu puteau fi folositi pentru transplant, dar aveau celule viabile'', a declarat dr. Joan Nichols, coordonatoarea experimentului.
Vazand ca le-au reusit cei de porc, cercetatorii au trecut la cultivarea unor plamani de om. Inventivitatea unui student i-a ajutat sa accelereze procesul si sa obtina plamanii mai repede.
''Dura cam patru luni sa scoatem celulele din plaman. Am redus procesul la trei zile'', sustine cercetatorul Michael Riddle.
Urmatorul pas va fi transplantarea unor plamani obtinuti astfel la un animal. Vor urma apoi cel putin 10 ani de teste pe animale, inainte ca organele fabricate in laborator sa fie testate si la oameni.