Un studiu care testează cât timp rezistă în organism o transfuzie de globule roșii produse în laborator ar putea revoluționa îngrijirea clinică a persoanelor cu afecțiuni ale sângelui care au nevoie de transfuzii regulate.
Primul studiu la nivel mondial, aflat în curs de desfășurare în Marea Britanie, studiază dacă celulele roșii din sânge produse în laborator au o durată de viață mai mare decât celulele produse natural de organism.
Cu toate că este un studiu de mică amploare, acesta reprezintă „un pas uriaș pentru producerea de sânge din celule stem", spune Ashley Toye, biolog la Universitatea Bristol, unul dintre cercetătorii care lucrează la această cercetare.
Pentru a genera transfuzii, echipa de cercetători a izolat celule stem din sângele donat și le-a determinat să producă mai multe globule roșii, un proces care durează aproximativ trei săptămâni.
În trecut, cercetătorii au arătat că pot face transfuzii cu celulele sanguine crescute în laborator pentru același donator de la care au fost prelevate. De data aceasta, ei au folosit celulele fabricate pentru o altă persoană compatibilă - un proces cunoscut sub numele de transfuzie alogenă.
Doar două persoane au primit până în prezent celulele roșii fabricate în laborator, acestea aflându-se sub o monitorizare atentă și până acum nu au experimentat niciun efect secundar neplăcut.
Cel puțin alți opt participanți vor primi două transfuzii de 5 până la 10 mililitri de sânge, la un interval de cel puțin patru luni. Una dintre transfuzii va conține globule roșii furnizate de un donator, iar cealaltă va avea globule roșii crescute în laborator, derivate din celule stem de la același donator.
Odată introduse în corpul unor voluntari sănătoși, celulele fabricate - care sunt marcate cu un colorant de urmărire - vor fi monitorizate în timp ce se deplasează prin sistemul circulator al pacientului, până la încheierea ciclului lor de viață.
Celulele sanguine cultivate în laborator sunt toate produse din celule stem donate recent, în timp ce o donare de sânge obișnuită conține un amestec de celule sanguine noi și vechi de câteva luni, astfel încât cercetătorii speră că celulele fabricate vor rezista mai mult, așa cum au arătat studiile anterioare realizate pe animale.
Durata medie de viață a unui globule roșii umane este de aproximativ 120 de zile. Dacă celulele cultivate în laborator pot rezista mai mult decât celulele sanguine donate, ar putea însemna că, în viitor, pacienții care au nevoie de sânge în mod regulat ar putea să nu mai aibă nevoie de transfuzii atât de des.
„Dacă studiul nostru, primul de acest fel din lume, va avea succes, va însemna că pacienții care au nevoie în prezent de transfuzii regulate de sânge pe termen lung vor avea nevoie de mai puține astfel de proceduri în viitor", spune Cedric Ghevaert, de la Universitatea din Cambridge și cercetător șef al studiului, citat de Science Alert.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: