Compania Neuralink a lui Elon Musk a lansat un videoclip cu un bărbat paralizat care pare să miște cursorul unui computer cu mintea pentru a juca șah.

Musk a prezentat lumii ceea ce Neuralink spune că este primul lor pacient care are implantat în creier un cip al companiei.

Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, care a primit implantul în ianuarie, este văzut în timpul transmisiunii live direcționând computerul pentru a face mișcările pe care și le dorește, doar cu puterea minții.

„Îmi place să joc șah și acest implant este un lucru ce mi-ai dat posibilitatea să fac asta – ceva ce nu am reușit să fac în ultimii ani”, a spus pacientul în video, citat publicat de ABC7.

Musk spune că scopul startup-ului său este acela de a ajuta oamenii care trăiesc cu afecțiuni debilitante, inclusiv paralizie, să comunice și să controleze dispozitivele externe prin puterea gândurilor proprii.

Compania spune că dispozitivul este conceput pentru a interpreta activitatea neuronală, astfel încât aceștia să poată opera un computer sau un smartphone prin simpla gândire.

Anul trecut, cercetătorii elvețieni au combinat inteligența artificială și implanturile pe creier și coloana vertebrală pentru a ajuta un bărbat care rămăsese paralizat în urma unui accident de motocicletă să meargă din nou.

În august, o femeie care și-a pierdut vocea din cauza paraliziei a reușit să poarte o conversație cu soțul ei -- cu ajutorul unui avatar controlat tot prin puterea minții. 

Share articol: