În rețeaua care susține centrele de date Google din Nevada este utilizată acum electricitate obținută dintr-o sursă care nu degajă emisii de carbon. 

Google spune că un proiect de energie geotermală, primul de acest fel al companiei, oferă acum electricitate fără emisii de carbon (CFE) în rețeaua Nevada care alimentează centrele sale de date din zonă. Compania susține că sistemul geotermal îmbunătățit furnizează o aprovizionare non-stop către rețea. Este un pas către obiectivul Google de a-și alimenta în întregime cu energie curată centrele de date și birourile, până în 2030.

Google a făcut echipă cu startup-ul de energie ecologică Fervo Energy în 2021 pentru a lucra la acest proiect. Spre deosebire de alte surse de energie care nu degajă emisii de carbon, cum ar fi cea solară și cea eoliană, proiectele geotermale pot funcționa în orice moment. Fervo Energy a realizat o descoperire geotermală la începutul acestui an, când sistemul său a atins recorduri de debit și putere. Acesta era capabil să producă 3,5 megawați de electricitate - suficient pentru a alimenta aproximativ 2.600 de case. A fost pentru prima dată când o companie energetică a dovedit că un sistem care să nu degaje emisii de carbon este capabil să fie utilizat la scară comercială.

În Nevada, compania Fervo a forat până la o adâncime de aproximativ 2500 de metri, apoi a extins puțul pe orizontală pentru a ajunge la un debit mai mare al rezervorului de apă fierbinte. Ulterior, compania a forat un al doilea puț orizontal pentru a intersecta fracturile din stâncă. Apa rece este pompată din primul puț, prin fracturi, în al doilea puț și absoarbe căldură din roca din jur. Acest proces generează abur care, la rândul spu, produce energie curată.

Departamentul de Energie al SUA a recunoscut că, spre deosebire de fracturarea cu gaz și petrol, această metodă prezintă un risc scăzut de contaminare a apei. Rezervoarele sunt de obicei mult mai adânc îngropate în pământ decât rezervoarele de petrol și gaze și nu sunt aproape de sursele de apă subterană, nici aproape de suprafață.

Google spune că lucrează pentru a accelera adoptarea acestei soluții ca metodă de obținere a energiei curate. În acest scop, a făcut echipă recent cu Project InnerSpace, o organizație non-profit care se concentrează pe eliminarea barierelor ce limitează dezvoltarea globală a energiei geotermale. Între timp, Fervo construiește un proiect similar în Utah la care se așteaptă să furnizeze 400 de megawați de energie electrică fără carbon 24/7 - suficient pentru a alimenta până la 300.000 de case. Fervo spune că acesta va începe să furnizeze energie la rețea în 2026 și va ajunge la producția la scară maximă doi ani mai târziu.
 

Share articol: