Autoritatile de la Phenian au lansat pe orbita primul satelit nord-coreean la o distanta de 505 km de Pamant

Satelitul lansat saptamana trecuta de catre Coreea de Nord, in pofida unor proteste din partea unor tari occidentale, care se temeau ca este vorba despre un test de racheta deghizat, nu pare sa functioneze, deoarece nu emite vreun semnal, a anuntat luni un astrofizician american, relateaza AFP, citat de agentia de presa Mediafax.

Statele Unite si aliatii lor din Asia au constatat ca tirul de racheta cu raza lunga de actiune efectuat miercuri a reprezentat un succes. Acesta a plasat pe orbita un obiect prezentat de catre regimul nord-coreean drept un satelit de observare terestra, care difuzeaza totodata cantece patriotice.

Jonathan McDowell, de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian, a confirmat ca satelitul se afla pe orbita, dar ca nu este detectat vreun semnal.

"Din cate stim, satelitul nu functioneaza", a declarat McDowell, precizand ca nu stie daca dispozitivul functiona dupa lansare.

El a adaugat ca este posibil ca aparatul sa transmita la un nivel prea slab pentru a putea fi detectat.

Alt subiect de ingrijorare, in opinia lui McDowell, este lumina emisa de satelit, care fluctueaza. Acest lucru inseamna ca razele de soare ating aparatul sub diverse unghiuri, ceea ce inseamna ca nu este indreptat in mod corect spre Terra.

Insa chiar daca nu functioneaza, satelitul se afla pe orbita. Site-ul www.n.2vo.com l-a pozitionat luni la cel putin 505 kilometri de Pamant, altitudine conforma anuntului Coreei de Nord.

"Aceste lucruri sunt greu de calculat, dar un obiect cu aceasta densitate, la aceasta altitudine, ar urma sa ramana in aer cativa ani", a adaugat McDowell.

Phenianul afirma ca a lansat racheta cu raza lunga de actiune, cu satelitul, in cadrul unei misiuni pasnice.

Dar Statele Unite si aliatii lor considera ca acest tir de racheta cu raza lunga de actiune este unul intre numeroase alte teste deghizate de racheta balistica cu raza lunga de actiune, in contextul in care rezolutii ONU din 2006 si 2009 interzic Phenianului orice activitate nucleara balistica.

Share articol: