Creierul nostru este remarcabil de eficient din punct de vedere energetic.

Folosind doar 20 de wați de energie, creierul uman este capabil să proceseze echivalentul unui exaflop - sau un miliard de miliarde de operații matematice pe secundă. Acum, cercetătorii din Australia construiesc ceea ce va fi primul supercomputer din lume care poate simula rețele la această scară.

Supercomputerul, cunoscut sub numele de DeepSouth, este dezvoltat de Universitatea Western Sydney.

Când va fi pus în funcțiune anul viitor, va fi capabil să efectueze 228 de trilioane de operațiuni sinaptice pe secundă, ceea ce rivalizează cu rata estimată a operațiunilor din creierul uman, la capacitate maximă.

Speranța pe care și-au pus-o cercetătorii în acest proiect este aceea de a înțelege mai bine felul în care creierul poate folosi o putere atât de mică pentru a procesa cantități uriașe de informații.

Dacă cercetătorii vor reuși să înțeleagă acest lucru, ar putea crea într-o zi un creier artificial mult mai puternic decât al nostru. De asemenea, această lucrare ar putea revoluționa înțelegerea modului în care funcționează creierul nostru.

„Progresul în înțelegerea modului în care creierul calculează cu ajutorul neuronilor este îngreunat de incapacitatea noastră de a simula la scară rețele asemănătoare creierului", a declarat André van Schaik, director la Centrul Internațional pentru Sisteme Neuromorfice de la Universitatea Western Sydney. „Simularea rețelelor neuronale pe computere standard care utilizează unități de procesare grafică și unități centrale de procesare multicore este pur și simplu prea lentă și consumă foarte multă energie", a adăugat el. „Sistemul nostru va schimba această situație".

DeepSouth este doar unul dintre numeroasele proiecte de cercetare care vizează crearea unei mașinării care să rivalizeze cu creierul uman. Alți cercetători încearcă să abordeze aceeași problemă prin crearea unor „computere biologice" alimentate de celule cerebrale reale.

Share articol: