Compoziția unui meteorit neobișnuit sugerează că acesta s-a format pe Pământ, a petrecut mii de ani în spațiu, apoi a reintrat în atmosferă. 

Cercetătorii au sugerat că o rocă neobișnuită, descoperită recent în nordul Africii, ar putea fi primul „meteorit bumerang" cunoscut vreodată - o rocă spațială care și-a avut originea pe planeta noastră înainte de a ajunge în spațiu și apoi de a se întoarce pe Pământ. Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu noile descoperiri, care nu au fost încă evaluate de lumea științifică.

Meteoritul, care poartă numele NWA 13188 și cântărește aproximativ 646 de grame, a fost descoperit de „vânătorii de meteoriți” într-o parte necunoscută a deșertului Sahara care aparține de Maroc, în 2018. Compoziția rocii a fost evaluată ca fiind foarte asemănătoare cu un anumit tip de roci vulcanice cunoscute de oamenii de știință, ceea ce a dus la speculații cu privire la originile sale.

Însă un grup de cercetători care au analizat recent roca crede acum că este vorba de un meteorit terestru, o rocă ce provine de pe Pământ și a fost catapultată în spațiu cu milioane de ani în urmă și care abia acum a căzut înapoi pe planeta noastră. Jérôme Gattacceca, meteorolog la Universitatea Aix-Marseille din Franța, a prezentat descoperirile echipei sale la începutul lunii iulie la o conferință internațională de geochimie din Lyon, Franța. Dacă echipa are dreptate, NWA 13188 va fi recunoscut ca fiind primul meteorit „bumerang” oficial descoperit pe Pământ.

Cercetătorii cred că NWA 13188 este un meteorit deoarece are o „crustă de fuziune bine dezvoltată" - un strat fin de rocă pe suprafața sa, determinat de un șoc termic, ceea ce este un semn că a ars parțial în atmosfera terestră și nu este o caracteristică întâlnită în rocile vulcanice de pe Pământ.

Echipa a găsit, de asemenea, urme de izotopi, inclusiv beriliu-3, heliu-10 și neon-21, ceea ce sugerează că roca a fost expusă la raze cosmice - particule de mare energie care se deplasează prin spațiu cu o viteză apropiată de cea a luminii. Nivelul acestor izotopi sugerează că roca a stat în spațiu timp de cel puțin 10.000 de ani, posibil și mult mai mult.

Există două scenarii posibile pentru modul în care meteoritul a fost expulzat în spațiu. Primul se referă la o erupție vulcanică masivă care l-ar fi lansat direct în spațiu, iar al doilea explorează ideea că a fost catapultat din atmosferă de un impact colosal cu un asteroid. Cercetătorii cred că cea din urmă explicație este cea mai probabilă, deoarece nicio erupție vulcanică înregistrată nu a fost suficient de puternică pentru a lansa roci în spațiu.

Nu toată lumea este pregătită, însă, să clasifice roca ca fiind un meteorit bumerang. „Este o rocă interesantă", a declarat Ludovic Ferrière, un curator al colecției de meteoriți de la Muzeul de Istorie Naturală din Viena, Austria. „Dar este nevoie de mai multe investigații care să fie efectuate înainte de a face afirmații extraordinare. Fără a putea să îl localizăm într-un crater de impact sau să știm cât de vechi este, este greu de stabilit cu exactitate modul în care roca a părăsit planeta sau a reintrat pe Pământ”.

Echipa de cercetători plănuiește analize suplimentare pentru a stabili vârsta exactă a rocii și pentru a căuta orice alte indicii care ar putea determina modul în care a fost catapultată departe de Pământ. 

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: