O girafă născută fără pete sună, cel mult, ca un scenariu de carte pentru copii. Dar această poveste ciudată se desfășoară chiar acum în viața reală.
Recent, la Grădina Zoologică Brights din Tennessee a venit pe lume un nou pui de girafă fără pete. Blana animalului este, în totalitate, de culoare maro.
Este posibil ca girafa să fie unică. Deși oamenii de știință recunosc că specia ei, girafele reticulate (Giraffa reticulata), se nasc fără pete în foarte rare ocazii, nu se cunoaște niciun alt exemplar care să trăiască pe Pământ, potrivit oficialilor de la Brights Zoo.
„Încă din prima zi am fost în contact cu profesioniști din grădini zoologice din întreaga țară", a declarat directorul grădinii zoologice, David Bright, pentru postul de televiziune din Tennessee, WJHL.
Se pare că nimeni nu a mai văzut așa ceva - nu în ultimii ani, cel puțin. Ar exista, totuși, informații despre o girafă cu o blană fără nicio pată născută în captivitate în Japonia în anii 1970, dar nicio fotografie nu a apărut încă online.
Petele distinctive de blană închisă la culoare întâlnite la girafele reticulate nu sunt aleatorii ca model sau formă, ci sunt moștenite de la mama lor.
Se crede că modelele distinctive asigură camuflajul, ceea ce sugerează că indivizii născuți fără ele ar putea avea dificultăți în a se ascunde de prădători în sălbăticie.
Într-un studiu, s-a constatat că puii cu pete mai mari și cu forme mai neregulate aveau șanse mai mari de supraviețuire după câteva luni de viață.
Având în vedere riscurile, este posibil ca girafei fără pete din Tennessee să-i fie mai bine în captivitate. La doar câteva săptămâni de la naștere, ea are deja o înălțime de 1,80 metri.
Oficialii de la grădina zoologică cer acum ajutorul publicului pentru a-i alege numele.
Ei au selectat cu atenție patru potențiale cuvinte în limba swahili ca și candidați: Kipekee, care înseamnă „unic", Firayali, care înseamnă „neobișnuit", Shakiri, care înseamnă „este cea mai frumoasă" și Jamella, care înseamnă „de o mare frumusețe".
Bright a declarat pentru WJHL că speră că recenta acoperire mediatică a cazului acestei girafe fără pată va pune „accentul pe conservarea speciei girafelor" în ansamblul său, care este atât de necesară.
De zeci de ani, girafele se îndreaptă spre o „extincție tăcută", în principal din cauza pierderii neîngrădite a habitatului, a tulburărilor civile și a braconajului. În ultimii 30 de ani, populația de girafe a Africii a scăzut cu 40%, rămânând doar 16.000 de girafe reticulate.
În mod ironic, cele mai înalte mamifere din lume au o istorie în care au fost trecute cu vederea. Înainte de 2016, cercetătorii nici măcar nu realizau că erau împărțite în patru specii, iar în ultimii ani am început să aflăm toate aceste lucruri interesante despre ele. Așadar, probabil că ne mai rezervă încă foarte multe surprize - cu singura condiție să le protejăm și să evităm extincția acestei specii atât de frumoase.
Sursa foto: Science Alert/Bright's Zoo/WHJL
__________________________________________________________________________________________________