Omul de stiinta de la MIT spune ca jumatate din problema e aproape rezolvata.

“Nu este nicio indoiala ca putem calatori in viitor”, declara Edward Farhi, director al Centrului pentru Fizica Teoretica al Massachusetts Institute of Technology.

Problema este insa ca, desi calatoria in viitor este posibila, din punct de vedere teoretic, intoarcere in trecut este mult mai dificila. Ideea calatoriei in timp a aparut odata cu teoria relativitatii a lui Albert Einstein.

El a demonstrat ca trecerea timpului este relativa si depinde de viteza de deplasare.

Pe msaura ce accelerezi, timpul trece mai incet. Astfel, daca un om ar putea calatori cu o nava spatiala foarte rapida, ar avea impresia ca 20 de ani sunt de fapt 2 saptamani. Iata de ce pentru a calatori in timp este nevoie doar de o racheta foarte rapida, explica Farhi. Insa aceasta metoda nu va functiona pentru calatoria in trecut. O

ricat de repede te-ai deplasa, timpul nu va curge niciodata invers.

Teoretic, si aceasta calatorie in trecut ar fi posibila, insa ar fi nevoie de o energie echivalenta cu jumatate din masa Universului.

In plus, un asemenea "salt" ar da nastere la multe paradoxuri: cel mai cunoscut fiind uciderea propriilor parinti inainte ca acestia sa te conceapa.

“Nu spun ca este imposibil, nu avem vreo teorie care sa sustina asta. Dar ar aparea paradoxuri si intregul Univers ar fi distrus”, precizeaza Farhi.

Share articol: