Un scenariu îngrijorător dezvoltă ideea că omenirea riscă să dispară în deceniile care vin.
Un scenariu îngrijorător care dezvoltă ideea că omenirea ar putea începe să dispară în deceniile care vin, în special din cauza schimbărilor climatice, a fost susținut de un fost șef din Apărarea australiană.
Analiza publicată de Breakthrough National Centre for Climate Restoration, un ONG din Melbourne, Australia, descrie schimbările climatice drept „o amenințare pe termen mediu și scurt la adresa civilizației umane” și avansează un scenariu care e foarte probabil să devină realitate în următorii 30 de ani, dacă nu vor fi luate măsuri drastice.
Lucrarea susține că riscurile sunt mult mai grave decât își asumă autoritățile la nivel formal, dar aproape imposibil de cuantificat, pentru că „nu fac parte din experiența pe care a trăit-o omenirea în ultimii 1.000 de ani”, arată jurnaliștii de la Vice.
Conform evoluției actuale, ecosistemele de pe planetă sunt aproape de „un punct fără întoarcere”, care va fi atins la mijlocul secolului.
În acest caz, perspectiva ca Pământul să ajungă un mediu în care oamenii nu mai pot locui este foarte probabilă, fapt care ar duce la destrămarea națiunilor și a ordinii mondiale.
Singura modalitate prin care pot fi evitate aceste riscuri este ceea ce raportul descrie drept o mobilizare generală, care să permită construirea unui sistem industrial fără emisii care să polueze.
Documentul arată că, dacă lucrurile nu se vor schimba, temperatura globală crește cu cel puțin 3 grade Celsius, fenomen care ar putea declanșa fenomene meteo și mai agresive și imprevizibile.
Aceste lucruri nu vor face decât să continue colapsul accelerat al unor ecosisteme-cheie, precum recifele de corali, pădurile tropicale și mediul arctic.
Efectele ar fi devastatoare. Un miliard de oameni ar putea fi relocați din cauza condițiilor imposibile de trai, iar două miliarde se vor confrunta cu diminuarea drastică a resurselor de apă. În același timp, producția de alimente va scădea masiv la nivel planetar.