Ideea referitoare la inteligența artificială care va subjuga omenirea este subiect de discuție de mulți ani încoace, iar cercetătorii tocmai au găsit răspunsul la o întrebare esențială: vor putea oamenii să controleze super-inteligența? 

Răspunsul este nu. Motivul este acela că stăpânirea unei forme super-inteligente, dincolo de puterea de înțelegere a oamenilor, ar necesita o simulare a acesteia, pentru a putea fi analizată. Paradoxul este că, din moment ce nu am fi capabili să înțelegem așa ceva, ar fi imposibil să o reproducem.

Reguli esențiale precum „oamenii nu trebuie răniți” nu pot fi stabilite, dacă noi nu înțelegem scenariile în care s-ar putea dezvolta inteligența artificială, sugerează autorii unui nou studiu. Odată ce un sistem computerizat lucrează la un nivel mult peste cel al programatorilor umani, noi nu mai putem impune niciun fel de limitări.

„O formă super-inteligentă pune probleme fundamental diferite de cele pe care le studiem de obicei sub denumirea de `etica roboticii`. Iar asta pentru că o astfel de entitate are multiple fațete și, deci, și capacitatea potențială de a mobiliza resurse diverse pentru a atinge obiective care ar putea fi dincolo de înțelegerea umană, cu atât mai mult de controlul nostru”, au transmis cercetătorii.

Alternativa la ideea de a imprima inteligenței artificiale principii etice și de a o programa să nu distrugă omenirea – lucru de care, oricum, nu putem fi siguri, spun cercetătorii – este limitarea capabilităților formelor super-inteligente. De exemplu, acestora li s-ar putea interzice accesul în anumite părți ale Internetului sau pe anumite rețele.

Totuși, noul studiu respinge și această idee, sugerând că măsura ar limita eficiența inteligenței artificiale, argumentând prin ideea că dacă nu este folosită pentru rezolvarea de probleme care depășesc capacitatea umană, atunci de ce ar mai trebui dezvoltată.

„O formă de super-inteligență care controlează lumea sună SF. Dar deja există mașinării care realizează anumite sarcini importante fără ca programatorii să înțeleagă exact cum au reușit să facă acest lucru. Întrebarea care se pune, deci, este dacă aceasta va deveni cândva incontrolabilă și periculoasă pentru umanitate”, a spus cercetătorul IT Manuel Cebrian, din cadrul Institutului Max-Planck. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: