Dovezi gasite in Spania, Africa de Nord, Italia si Israel arata ca primii oameni strangeau uneltele vechi pentru a le refolosi.
In pesteri din sudul Europei si nordul Africii s-au gasit mai multe dovezi care arata ca primii oameni erau un soi de eco-razboinici. Reciclarea uneltelor vechi se intampla, spun oamenii de stiinta, si in cazul speciei Homo Erectus, si in cel al speciei Homo Neanderthalis.
Conform relicvelor gasite la Fuente Nueva, in sudul Spaniei, refolosirea uneltelor vechi se intampla inca din urma cu 1,3 milioane de ani. Intr-un alt loc, o pestera din apropierea capitalei Israelului, s-au gasit bucati din piatra (cu o vechime intre 200.000 si 420.000 de ani) care au fost folosite pentru a se contrui initial ciocane si topoare si care au ajuns sa fie folosite pe post de mici cutite pentru taierea carnii.
Si in Italia s-au gasit vech unelte refolosite pentru alte scopuri. Bucati de os din care s-a scos maduva au primit o alta forma si o alta utilitate, dovezile fiind culele de langa Roma (Castel di Guido). Ramasitele au fost datate ca avand o vechime de 300.000 de ani.