Teleportarea cuantica a depasit etapa experimentelor in laborator. Cercetatorii au reusit sa bata recordul de distanta la teleportarea informatiei prin fibra optica.
Doua echipe independente de cercetatori au reusit un nou record de teleportare cuantica: peste 6 km parcursi prin retelele de fibra optica din Calgary, Canada, respectiv Hefei, China.
Aceste experimente arata ca teleportarea cuantica devine posibila pe distante tot mai mari, iar in curand tehnologia va fi disponibila pentru a putea strabate un intreg oras sau chiar distanta dintre continente.
Teleportarea cuantica se bazeaza pe un fenomen straniu, numit entanglare cuantica. Asta inseamna ca doua particule sunt legate intre ele la nivel cuantic, iar daca masuram starea unei particule, acest lucru va afecta si starea celeilalte, indiferent la ce distanta se afla cele doua una de alta, scrie Science Alert.
Prin teleportarea cuantica, starea cuantica a unei particule poate fi transferata partenerei sale, indiferent de disntanta dintre ele si fara sa fie nevoie de o interactiune fizica intre cele doua.
Desigur, nu este vorba de teleportarea pe care o vedem in filmele SF, pentru ca doar informatia poate fi transmisa astfel, nu si obiectele.
Metoda asigura insa o comunicare imposibil de interceptat. Informatia primita astfel poate fi interpretata numai de catre cei care stiu starea particulei entanglate.
Recordul de teleportare cuantica stabilit pana acum este de 143 km, prin spatiu, cu ajutorul laserelor. Experimentul a fost reusit in anul 2012, de cercetatorii din Austria. Metoda nu este insa de viitor, pentru ca informatia poate fi teleportata eficient doar prin reteaua de fibre optice.
In cadrul acestor experimente recente, canadienii au teleportat informatia pe o distanta de 6,2 km, iar chinezii pe distanta de 12,5 km.