Oamenii de ştiinţă au reuşit să activeze în laborator celule prelevate de la un mamut criogenat, care a murit acum 28.000 de ani.

Celulele prelevate de la mamut au fost implantate în ovocite de şoareci, unde au fost reactive pentru scurt timp. Deși experimentul este o reușită, specia preistorică are puţine şanse să fie readusă la viață.

În cadrul proiectului, realizat în Japonia de o echipă internaţională, cercetătorii au prelevat nuclee din celulele unui mamut bine conservat, descoperit în 2011 în permafrostul siberian, şi le-au introdus în zeci de celule sexuale provenind de la femele de şoareci.

Cinci dintre ele au avut reacţii biologice caracteristice începutului de diviziune celulară, a explicat Kei Miyamoto, membru al echipei de la Universitatea Kindai din vestul Japoniei.

Însă niciuna nu a intrat în faza de diviziune, care ar fi fost necesară pentru crearea unui mamut, a precizat cercetătorul nipon.

"Acest lucru arată că în pofida anilor, o activitate celulară poate încă să se producă. Până în prezent, numeroase studii se concentrau pe ADN-ul fosil, nu căutau să afle dacă el încă funcţionează", a adăugat Kei Miyamoto.

Rezultatele acestui studiu, publicat în revista Scientific Reports, oferă prea puţine speranţe pentru ca omenirea să asiste la o reînviere în maniera filmelor din seria „Jurassic Park” a unor specii dispărute de multă vreme de pe Terra, a avertizat cercetătorul japonez. „Am constatat, de asemenea, că degradările suferite de către celule erau foarte profunde”.

„Nu am văzut încă nici măcar o diviziune celulară, deci trebuie să vă spun că suntem foarte departe de reproducerea (în laborator, n.r.) a unui mamut”, a adăugat cercetătorul japonez.

Universitatea menţionată a colaborat cu alte instituţii japoneze şi ruseşti pentru studierea şi eventuala clonare a mamutului. Ea prevede explorarea şi a altor metode ce au ca scop readucerea la viaţă a acestui gigant preistoric.

Sursa: Agerpres


Urmărește cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus:

 

Share articol: