Există o mulțime de prototipuri de mașini zburătoare, dar Xpeng, un producător chinez de automobile electrice și rival al Tesla, tocmai a prezentat un model de mașină zburătore ciudat, dar care pare că funcționează.

Asta pentru că prototipul, cunoscut la nivel intern sub numele de X3, arată practic ca o mașină obișnuită, doar că are niște elice uriașe atașate, dând impresia unei jucării gigantice. Într-o înregistrare video a zborului inaugural al ciudatului vehicul, X3 se ridică treptat de la sol și plutește la o înălțime de peste 10 metri. Odată stabilizat, X3 zboară încet înainte și reușește chiar să se întoarcă și să revină la punctul de plecare, unde aterizează fără probleme.

X3 cântărește aproape 1.300 de kilograme și pentru că rotoarele sunt menite să fie retractabile X3 este, teoretic, potrivit și pentru carosabil, ceea ce nu este cazul majorității mașinilor zburătoare.

Oricât de impresionant ar fi, prototipul lui Xpeng nu este încă la nivelul filmelor SF. Având în vedere că ferestrele sunt acoperite, nu e foarte vizibil interior, da nu pare să existe loc pentru un șofer și nu este clar cât hardware are în interior. 

Aceasta nu este nici măcar singura mașină zburătoare a companiei. Luna trecută, Xpeng a debutat cu prototipul său X2 în Dubai, care este mai puțin tradițional decât X3 și pare mai agil în aer datorită formei sale mai mici, asemănătoare unui avion.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe provplus.ro:

Share articol: