O echipă de cercetători a venit cu un nou design pentru roboți mobili, care funcționează cu ajutorul țesutului muscular cultivat în laborator și al luminii, potrivit unui articol publicat recent în revista Science Robotics. Practic, este vorba despre un hibrid, alcătuit parțial din carne similară cu cea umană. 

„A trebuit să reproiectăm și să regândim cu adevărat structura, astfel încât diferitele componente să poată funcționa bine împreună", a declarat pentru Inverse Mattia Gazzola, inginer mecanic la Universitatea Illinois Urbana-Champaign și co-autor al studiului.

De fapt, el și echipa sa au creat una dintre cele mai robuste concepte ale roboților biohibrizi de până acum. Acest teritoriu este încă unul nou și aproape neexplorat - iar cercetarea lui Gazzola marchează doar un pas spre un viitor cyborg organic.

Roboții biohibrizi reprezintă o fuziune a părților artificiale cu cele vii, un concept SF adus la viață. Termenul cuprinde o varietate de dezvoltări - de la insecte la microorganisme minuscule controlate de la distanță și vehicule mecanice alimentate de țesuturile musculare. Domeniul este destul de recent - majoritatea descoperirilor majore din domeniul bioroboticii au apărut în ultimul deceniu. „Principalul dezavantaj în acest moment este că, din punctul de vedere al tehnologiei, nu este la fel de matură ca omologii săi artificiali", spune Gazzola. Asta înseamnă că roboții biohibrizi ar putea fi mai lenți sau mai puțin rezistenți în comparație cu mașinăriile tradiționale.

Noii roboți biohibrizi combină trei componente majore: celule musculare prelevate de la șoareci, structuri moi imprimate 3D numite schele și cipuri de control cu LED-uri fără fir. Cipurile LED folosesc lumina pentru a stimula țesutul muscular, iar, pe măsură ce mușchii se contractă, aceștia contorsionează schela care, datorită designului său asimetric, stimulează robotul să „meargă" înainte.

Folosind această abordare, roboții au atins viteze de până la 0,83 milimetri pe secundă, cea mai rapidă viteză obținută vreodată de acest tip de biohibrid.

De asemenea, designul eliberează robotul de cabluri sau de baterii greoaie, astfel încât acesta este mai mobil decât predecesorii săi.

Roboții pe bază de substanțe biologice, precum cei ai lui Gazzola, au câteva avantaje distincte față de cei complet artificiali. De exemplu, celulele vii pe care le folosesc pot simți sau reacționa în mod natural la anumiți stimuli, cum ar fi lumina, căldura sau diverse substanțe chimice, fără a fi nevoie să fie programați în acest sens. Unii roboți biohibrizi au, de asemenea, puterea de a se vindeca singuri - sau chiar de a se reproduce.

Luate împreună, aceste calități fac din roboții biohibrizi un domeniu de cercetare interesant atât pentru roboticieni, cât și pentru bioingineri. Această nouă cercetare oferă numeroase puncte de plecare pentru studii viitoare, spune Gazzola. Unii oameni de știință ar putea dori să lucreze la dezvoltarea unor roboți biohibrizi mai rapizi, în timp ce alții ar putea dori să perfecționeze sistemul de control fără fir și să îi extindă raza de acțiune.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: 

Share articol: