Robotii Dodecarob, Jellyfish si Pirahna vor fi prezentati la cea de-a doua editie a expozitiei Robot Safari EU, organizata la Londra, la Muzeul de Stiinta, care va fi deschisa pentru public in perioada 27 noiembrie - 1 decembrie, informeaza Institutul Cultural Roman din capitala Marii Britanii.
Expozitia cuprinde 13 roboti din sapte tari europene. Participarea romaneasca, o premiera la o expozitie de la Muzeul de Stiinta, unul dintre cele mai vizitate si apreciate muzee londoneze, ofera ocazia de a promova cercetarea romaneasca in mediul britanic si de a etala cateva dintre proiectele stiintifice romanesti.
Vizibilitatea pe care Romania o va avea in cadrul acestei expozitii este intensificata si de unicitatea si inovatia proiectelor romanesti prezentate: doi roboti acvatici, plus un robot usor de adaptat pentru flora si fauna.
Expozitia Robot Safari EU isi propune sa aduca vizitatorii Muzeului de Stiinta in contact cu cele mai recente proiecte dezvoltate in domeniul biomimeticii europene. De asemenea, expozitia face parte dintr-un proiect extins intitulat Eurobotics Week, in care cercetatorii au posibilitatea sa interactioneze si sa dezbata progresele in domeniu si implicatiile tehnologice si etice ale roboticii in viata de zi cu zi.
Proiectele romanesti prezentate in expozitie sunt robotul Dodecarob, realizat de Viorel Gheorghe de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, robotul meduza Jellyfish, realizat de inginerul Theodor Milian, presedintele Asociatiei Studentilor si Inginerilor cu Activitate Tehnico-Stiintifica X-Projects, si robotul peste Piranha, realizat de acelasi cercetator.
Precedenta editie a reunit peste 20 de proiecte din domeniul roboticii, care au fost expuse timp de o saptamana si au fost vizitate de peste 8.000 de persoane.
Clusterul EUNIC Londra (European Union National Institutes for Culture) este cel mai mare din lume, cu 17 membri si 13 asociati, fiind prezidat de directorul ICR Londra, Dorian Branea.
Festivalul Robot Safari si colaborarea cu Muzeul de Stiinta este unul dintre programele principale ale clusterului britanic, alaturi de cele de film documentar, literatura, muzica si stiinta.