Cercetătorii au creat roboți umanoizi, în miniatură, care pot trece din stare solidă în stare lichidă. 

Cercetătorii au demonstrat această capacitate programând unul dintre roboți să se transforme în lichid, astfel încât să poată evada dintr-o mică închisoare în care fusese ținut.

În alte demonstrații, roboții au fost capabili să sară peste șanțuri, să se cațere pe pereți și să se împartă în două, astfel încât cele două bucăți să poată lucra împreună pentru a muta obiecte - înainte de a se reuni din nou. De asemenea, aceștia au proprietăți magnetice și pot fi folosiți pentru a conduce electricitate, ceea ce le permite să fie controlați.
Oamenii de știință speră acum să treacă mai departe de aceste demonstrații și să găsească aplicații practice pentru acest tip de tehnologie.

Până acum, cercetătorii au testat utilizarea roboților pentru a scoate un obiect străin dintr-un stomac artificial și apoi pentru a introduce medicamente în el. De asemenea, aceștia au arătat că roboții ar putea fi folosiți pentru a suprascrie circuite și apoi pentru a le asambla și repara, precum și pentru a face același lucru cu șuruburi greu accesibile.

„Cercetările viitoare ar trebui să exploreze în continuare modul în care acești roboți ar putea fi utilizați într-un context biomedical", a declarat Carmel Majidi, de la Universitatea Carnegie Mellon, care a contribuit, de asemenea, la această lucrare. „Ceea ce arătăm sunt doar demonstrații punctuale, concepte, dar vor fi necesare mult mai multe studii pentru a aprofunda modul în care aceștia ar putea fi utilizați efectiv pentru administrarea de medicamente sau pentru îndepărtarea obiectelor străine."

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: